Nemačka ima problem da poveća broj vlasnika električnih automobila

Nemačka se suočava sa značajnim preprekama u ostvarivanju svog cilja da poveća broj vlasnika električnih automobila, budući da većina ljudi u zemlji nema pristup punjenju takvih vozila kod kuće, pokazalo je istraživanje Nemačkog automobilskog kluba (ADAC).

Podeli
Foto: mayichao/Depositphotos
Foto: mayichao/Depositphotos

Dve trećine Nemaca živi u stanovima i imaju malu mogućnost punjenja električnih automobila kod kuće, ali čak i kad postoji podzemno parkiralište, njih 96 odsto nema nijednu utičnicu, pokazali su podaci ADAC-a.

Samo dva % podzemnih parkirališta i parkirališta s više od deset parkirnih mesta koja je ADAC istražio, ima najmanje jednu stanicu za punjenje ili zidnu jedinicu.

ADAC je intervjuisao 310 kompanija za prodaju nekretnina u 11 velikih gradova, koji zajedno upravljaju s 4.815 velikih podzemnih garaža i parkirališta.

Pročitajte još Američki inženjeri skeptični u vezi sa električnim automobilima

"Četiri od pet takvih kompanija nemaju punionice za električna vozila ni u jednoj od svojih zgrada. A nekoliko kompanija koje imaju zidne jedinice u svojim građevinama, one su obično postavljene u izolovane objekte", stoji u istraživanju.

Samo četvrtina anketiranih kompanija razmišlja o postavljanju rešenja za punjenje električnih automobila u sledeće tri godine. Glavni razlog koji su dali menadžeri bio je "neizraženo zanimanje stanara i vlasnika", navodi ADAC.

Od 47,1 miliona automobila u Nemačkoj samo 200.000 su električni ili hibridni, prema podacima Savezne kancelarije za motorna vozila. Drugi razlozi koje su dali upravitelji imovine bili su visoki troškovi, tehnički problemi i pravne nesigurnosti.

Obične utičnice u domaćinstvima nisu dovoljne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg razdoblja punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do zapaljenja kablova.

strana 1 od 8 idi na stranu