Američki inženjeri skeptični u vezi sa električnim automobilima

Više od polovine američkih inženjera i dizajnera kontaktiranih u istraživanju magazina WardsAuto istaklo je skepsu u vezi sa budučnošću električnih automobila na baterije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2019.

09:00

Američki inženjeri skeptični u vezi sa električnim automobilima
Foto: miflippo/Depositphotos

Oni sumnjaju da će auto-industrija uspeti da isprati standarde energetske efikasnosti koje je za 2025. godinu postavio SAD.

Dve trećine od skoro 40.000 pretplatnika magazina istaklo je slab interes za električne i male automobile dok raste popularnost kamioneta sa motorima velike zapremine što povećava troškove materijala i proizvodnje zbog težnje ka smanjenju težine.

Iako se konstantno forsira priča o elektrifikaciji i radikalnoj promeni smera auto-industrije, činjenica je da je u prvoj polovini ove godine od 8,4 miliona novih registrovanih automobila u SAD tek 1,5% bilo na struju, a od toga je 81% Tesla.

U poređenju sa ostalim oblicima elektrifikacije (polu-hibridi, plug-in hibridi, potpuni hibridi) vozila 100% na struju dobijaju najveću pažnju i najveće resurse iako se ne slažu svi da je to najbolji izbor.

Prema stručnjacima, najveći kratkotrajni potencijal dostignut je sa 48V istemom. Učesnici istraživanja smatraju da industrija neće moći da isprati standarde bez gubitka poslova i ograničavanja izbora kupcima.

To će najviše uticai na izbor u dizajnu i konstrukciji. Na primer, najzastupljeniji materijal u proizvodnji automobila u 2019. je bio aluminijum.

Čak 44% kompanija uključenih u istraživanje je istaklo da želi da uloži u smanjenje težine korišćenjem lakših materijala, ali ne više od dva dolara po kilogramu.

Međutim, inženjeri tvrde da bi problem težine električnih vozila trebalo rešavati upotrebnom baterija veće gustine energije, a ne primenom lakših materijala za izradu vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: