Uvode potpunu zabranu parkiranja na trotoaru

Vozači u Velikoj Britaniji uskoro možda neće smeti da parkiraju svoja vozila na trotaru, čak i ako se samo delimično nalaze na površini namenjenoj kretanju pešaka.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

16:30

Uvode potpunu zabranu parkiranja na trotoaru
Foto: B92 (ilustracija)

Problemi sa parkiranjem na trotoarima nisu prisutni samo kod nas, iako je u Srbiji ostavljanje vozila na mestima namenjenim saobračaju pešaka poprimilo haotične razmere. Britanci se takođe spore oko toga da li i gde treba dozvoliti automobilima da se penju po tortoarima.

Delimično parkiranje automobila na trotoaru već je zabranjeno u Londonu, a pokrenut je i proces da se ova zabrana uvede i u Škotskoj. Ipak, neprofitna organizacija IAM RoadSmart upozorava da bi zbog ovakve odluke hiljade vozača širom zemlje ostalo bez mesta za parkiranje na ulicama, prenosi Fleetworld.

Sa druge strane, zagovornici zabrane navode da parkiranje automobila na trotoaru otežava kretanje slabovidim osobama, roditeljima sa malom decom i osobama sa poteškoćama u kretanju.

IAM RoadSmart veruje da je rešavanje problema parkiranja na trotoaru najbolje prepustiti lokalnim samoupravama, umesto da se takva odluka donosi na nivou čitave države. U tom slučaju, loklani organi vlasti mogli bi parcijalno da donose odluke o zabrani tamo gde je to neophodno, odnosno da omoguće vozačima da se delimično parkiraju na trotoaru na onim mestima gde infrastruktura to dopušta.

U mnogim područjima širom Velike Britanije vozači su prisiljeni da parkiraju na trotoaru ispred svoje kuće, ukoliko nemaju privatno mesto za parkiranje ili garažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: