Odložena obaveza za vlasnike mopeda: Može registracija i bez potvrde o maksimalnoj brzini

Početkom aprila prestale su da važe trajne registracije za mopede, odnosno kako su ranije definisani – bicikle sa pomoćnim motorom, tj. Skutere, podseća sajt Polovni automobili.

Podeli
Foto: B92 (ilustracija)
Foto: B92 (ilustracija)

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

To znači da su svi vlasnici mopeda sa trajnom registracijom sada u obavezi da ih regularno registruju, idu svake godine na tehnički pregled, uzmu nove tablice i slično.

Međutim, mnogi su se našli u problemu zbog dokazivanja da maksimalna brzina njihovog mopeda ne prelazi 45 km/h, pošto se u tom slučaju klasifikuju kao motocikli, a to donosi skuplju registraciju i obavezu vozača da ima najmanje A1 kategoriju.

Stoga su se vlasnici mopeda na razne načine snalazili. Neki su uzimali potvrdu predstavnika proizvođača o tehničkim karakteristikama po ceni od oko 1.500 dinara.

Drugi su uspevali da dokažu maksimalnu brzinu računom o kupovini, mada je i ovde vladala velika konfuzija – neki tehnički pregledi su priznavali račun/fakturu prodavca, a neki nisu.

Oni koji nisu imali neophodnu dokumentaciju ili od koga da dobiju potvrdu, mogli su na valjcima, dostupnim na veoma malom broju tehničkih pregleda, da izmere maksimalnu brzinu, a rezultat tog merenja se zatim uzima kao zvaničan dokaz da je moped moped, a ne motocikl.

Nažalost, oni sa dvotočkašima čija je brzina npr. 48 km/h morali su da ih registruju kao motocikle.

A onda – preokret!

Kako nam je potvrdio Saša Lakić iz Centra za tehnički pregled vozila, Uprava saobraćajne policije poslala je uputstvo tehničkim pregledima u kojem je navedeno da mopedi mogu da prođu tehnički pregled bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Međutim, reč je samo o odlaganju ove obaveze - do 5. jula 2021. godine.

Da pojasnimo za svaki slučaj – mopedi koji su do sada imali trajnu registraciju ipak moraju da se registruju regularno, odnosno da pređu u „režim“ po kojem se registracija produžava svake godine.

Odlaganje se odnosi samo na obavezu utvrđivanja da im maksimalna brzina nije veća od 45 km/h.

Nepravda?

Neki bi rekli da je ovo odlaganje nepravedno prema onima koji su od početka aprila do odluke o odlaganju registrovali svoje mopede, platili potvrde ili merenje, pošto su mogli da prođu bez tih troškova da su malo sačekali.

strana 1 od 12 idi na stranu