Da li i dalje vozite na zimskim gumama?

Stručnjaci kažu da razlika u dužini zaustavnog puta između zimskog i letnjeg pneumatika, na temperaturi iznad 15 stepeni Celzijusa, može biti i do sedam metara u korist letnje gume.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Goodyear

Petak, 05.04.2019.

12:30

Da li i dalje vozite na zimskim gumama?
Zimski pneumatici razlikuju se od letnjih po spoljašnjoj konstrukciji (zimski - levo, letnji - desno)

U Srbiji od 1. aprila više nije obavezna upotreba zimske opreme u saobraćaju, ali mnogi vozači još nisu stavili letnje gume, dok ima i onih koji tokom čitave godine koriste samo zimske pneumatike.

Sa druge strane, proizvođači guma savetuju upotrebu letnjih pneumatika i naglašavaju njihove prednosti u performansama u poređenju sa zimskim gumama.

Na višim temperaturama letnji pneumatici obezbeđuju veću sigurnost, poboljšanu upravljivost, poboljšano prijanjanje i manju potrošnju goriva, kažu stručnjaci iz kompanije Goodyear.

Izborom pravih pneumatika, i adekvatnom brigom o njima, znatno utičemo na svoju sigurnost i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju. Zato se preporučuje da se, bez obzira na broj pređenih kilometara, sa dolaskom toplih dana odlučimo za letnje pneumatike, a zimske pravilno odložimo na sigurno mesto do sledeće sezone.

Svaki pneumatik u svoje vreme

Razlika u dužini zaustavnog puta izmeðu zimskog i letnjeg pneumatika iznosi čak do sedam metara
Kao što već njihovo ime govori, letnji i zimski pneumatici su namenski prilagođeni za vožnju u određenim uslovima i zato se razlikuju kako po spoljašnjoj konstrukciji tako i po hemijskom sastavu gumene smeše.

Zimski pneumatici imaju na površini naleganja dodatne lamele koje obezbeđuju bolje prijanjanje u snegu i na ledu, a letnji pneumatici na površini naleganja imaju veće i čvršće blokove koji se u krivinama i pri kočenju manje ugibaju. Takva konstrukcija obezbeđuje pneumaticima bolje prijanjanje, bolju vodljivost i kraći zaustavni put koji u kritičnim situacijama može biti odlučujuće važan.

Razlika u dužini zaustavnog puta između zimskog i letnjeg pneumatika, na temperaturi iznad 15 stepeni Celzijusa, može biti čak do sedam metara u korist letnjeg pneumatika, što predstavlja skoro petinu zaustavnog puta savremenog automobila, pri kočenju pri brzini od 100 kilometara na sat, do zaustavljanja.

Zimski pneumatici, zbog većeg procenta silike u sastavu gumene smeše, osetno su mekši i zato se bolje ponašaju na temperaturama do sedam stepeni Celzijusa. Ali, ako se sa njima vozimo u letnje doba, počinju da se zagrevaju, postaju tvrđi i gube svoje karakteristike.

U tim uslovima, u poređenju sa letnjim gumama, mnogo je veće habanje kao i potrošnja goriva.
Za očuvanje karakteristika zimskog pneumatika važno je i odgovarajuće skladištenje
Da bi zimski pneumatici do sledeće sezone sačuvali svoje dobre karakteristike, pored pravilne upotrebe, ključno je takođe odgovarajuće skladištenje. Savetuje se da pneumatike čuvate utamnom, suvom i hladnom prostoru.

Pneumatike koji su na felnama okačite na nosače ili ih složite jedan na drugi (najviše četiri pneumatika), a pneumatike bez naplataka čuvajte jedan do drugog u uspravnom položaju.

A šta je sa pneumaticima za celu godinu?

Gume za celu godinu su, kako to kaže njihovo ime, namenjene za korišćenje tokom cele kalendarske godine i u svim uslovima.

Oni su neka vrsta kompromisa, što znači da u pravim zimskim i letnjim uslovima obično nemaju tako dobre performanse kao zimski odnosno letnji pneumatici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: