Snimaće nas još kamera, da li će saobraćaj biti bezbedniji? VIDEO

U Beogradu već postoje kamere koje beleže polazak na crveno svetlo, prekoračenje dozvoljene brzine i vožnju žutom trakom. Nadležni sada najavljuju postavljanje većeg broja novih, kako u samom gradu tako i na autoputu Beograd - Niš.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2019.

16:00

Snimaće nas još kamera, da li će saobraćaj biti bezbedniji? VIDEO

"Gde god su kamere postavljene, tu se drastično smanjio broj saobraćajnih nezgoda", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

"Dakle, kamere se postavljaju kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju i kako bi se smanjio broj poginulih. Na primer, 2004. su Francuzi postavili 1.000 kamera širom svoje zemlje i imali su pad poginulih od 40%", dodaje on.

Kako se određuju kriterijumi o lokaciji psotavljanja kamere?

"Postoje dva načina – prvi je da vidite gde je povećan broj saobraćajnih nezgoda, zbog čega je povećan i da kameru postavite tu, a drugi način je da je postavite tamo gde nema mnogo nezgoda, ali gde veći broj vozača ne poštuje saobraćajne propise i gde je zgodno da se 'puni budžet'. Ja očekujem da će prilikom postavljanja kamera u Beogradu da se poštuje ovaj prvi princip, dakle da se postave tamo gde je to zaista neophodno zbog bezbednosti saobraćaja."

Da li vozači treba da znaju gde je postavljen video nadzor, odnosno da li kamera treba da bude vidljiva – ili ne?

"Svakako da. Kamera ne treba da bude sakrivena, pozicija kamere ne treba da bude tajna. Kamera služi da nas natera da skinemo nogu sa 'gasa', da ne prođemo kroz crveno, da ne dođe do saobraćajne nezgode... a ako se nezgoda desi, a mi imamo snimak iz nekog žbuna, onda tu pomoći nema."

Kako to funkcioniše kod vožnje žutom trakom?

"Kada je u pitanju prekršaj žute trake, vozilo se snimi u prekršaju, zatim se onome ko je registrovan kao vlasnik šalje upit ko je upravljao vozilom. Onda bi vlasnik trebalo da uzvrati tu informaciju MUP-u u roku od 8 dana. Tu imamo jedan problem, naime za vožnju žutom trakom kazna je 5.000 dinara, ali ako ne odgovorite MUP-u u datom roku ko je upravljao vozilom, onda je kazna 100.000-120.000 dinara. Tako da molim gledaoce, ukoliko dobiju upit od MUP-a ko je upravljao vozilom da ne smetnu to s uma i da odgovore u roku od 8 dana."

Kako komentarišete izjavu direktora policije Vladimira Rebića, koji je najavio u naredne dve godine postavljanje 1.000 kamera na 800 lokacija u Beogradu?

"Očekujem da će to znatno doprineti bezbednosti saobraćaja i opštoj bezbednosti. Ponavljam, gde god da su postavljene kamere, tu se drastično smanjio broj nezgoda. Sa druge strane, moramo da imamo u vidu i da je to mnogo jeftiniji vid kontrole nego, recimo, klasična policijska patrola. Jedna kamera može da evidentira 400 prekršaja u jednom satu, dok jedna patrola može da evidentira 6-8 prekršaja u satu. A , sa druge strane, kamera je mnogo jeftinija nego da plaćate policijske službenike."

Znači, svrha postavljanja ovih video nadzora je zapravo, i prvenstveno, bezbednost u saobraćaju?

"Ukoliko lokacije budu opredeljenje u skladu sa kriterijumom gde je povećan broj saobraćajnih nezgoda, onda je to svakako isključivo radi bezbednosti saobraćaja", smatra Damir Okanović.

Pogledajte šta o postavljanju kamera misle naši sugrađani, vozači:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: