Ponosimo se Teslom, ali da li uopšte želimo električne automobile?

Na sajmu automobila u Beogradu ove godine je izloženo više električnih modela nego ikad pre. Da li je to nagoveštaj da će se Srbija - zemlja koja se ponosi nasleđem Nikole Tesle, pomeriti sa mrtve tačke kada je reč o ovoj vrsti automobila koji su sve prisutniji na evropskim putevima?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

09:30

Ponosimo se Teslom, ali da li uopšte želimo električne automobile?
Punjaè u garaži "Obiliæev venac" u Beogradu (Foto: Auto magazin)

Svet se definitivno kreće u pravcu masovne proizvodnje i korišćenja električnih automobila a, kao i po mnogo čemu drugom, Srbija po tom pitanju daleko zaostaje za razvijenim zemljama.

Kao i nekoliko proteklih godina, sajam automobila je ponovo aktuelizovao ovu temu, pa se u medijima više govori o električnim automobilima, njihovim prednostima ali i nedostacima i preprekama za masovniju upotrebu u saobraćaju.

Da se vozila na struju nađu u fokusu pažnje automobilske javnosti u Srbiji, doprineli su i izlagači na ovogodišnjem auto-salonu koji su se potrudili da posetiocima Beogradskog sajma po prvi put u našoj zemlji prikažu nekoliko aktuelnih električnih modela.
Nissan Leaf na sajmu u Beogradu (Foto: B92)
Tako sajamska publika do 31. marta može da vidi trenutno najprodavaniji model na struju na svetu, Nissan Leaf, koji je za 8 godina kupilo preko 400.000 ljudi i koji je u 2018. bio najtraženiji automobil u Norveškoj (računajući i modele sa benzinskim i dizel motorima).

Nissan je početkom 2019. unapredio svoj električni model uvođenjem verzije Leaf e+. Ovaj automobil ima veću bateriju i maksimalni radijus kretanja od 363 km.

Prethodno je Leaf imao autonomiju u vožnji sa punom baterijom od 241 km, a sada je u stanju da pređe i do 122 km više nego ranije, što će sigurno privući nove kupce koje je odbijao relativno mali domet ovog električnog automobila.

Pored veće litijum-jonske baterije kapaciteta 62 kWh, Leaf e+ ima i snažniji elektromotor.

Nissan Leaf je izložen na štandu japanskog proizvođača u hali 4 Beogradskog sajma.
Renault Zoe i Twizy (Foto: B92)
Renault je još jedan od brendova koji već godinama u ponudi ima električne automobile, a ubedljvo najpopularniji je model Zoe, koji je uz mali električni dvosed - Twizy, predstavljen ove godine na štandu francuskog proizvođača u hali 1.

Renault Zoe, koji je počeo da se prodaje u Evropi još 2012, je automobil u klasi modela Clio, a proizvođač tvrdi da ima maksimalnu autonomiju u vožnji od oko 400 km.

Društvo mu na Beogradskom sajmu pravi maleni gradski auto na struju – Renault Twizy, koji je u francuskoj takođe debitovao 2012.

Ovo koncepcijski zanimljivo vozilo (četvorotočkaš sa samo dva mesta za putnike koji sede u konfiguraciji jedan iz drugog) namenjeno je vožnji po gradu, na kraćim relacijama, pa otuda i skroman radijus kretanja od svega 100-ak km.
Renaut Twizy (Foto: B92)
Centralno mesto na štandu Jaguara u hali 1 zauzima luksuzni električni model I-Pace, inače ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade "Evropski auto 2019".

U pitanju je krosover koji se pojavio u prodaji pre nepunih godinu dana sa ambicijom da se suprotstavi modelima američkog proizvođača električnih automobila – kompanije Tesla.

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.
Jaguar I-Pace (Foto: B92)
U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW.

U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka.
Jaguar I-Pace (Foto: B92)
BMW je još jedan od izlagača koji je na svom štandu (u hali 2A) predstavio posetiocima jedan model na struju – i3.

BMW i3, koji se proizvodi još od 2013, nije prvi put na auto-salonu u Beogradu, ali sada stiže u unapređenoj verziji, a većim kapacitetom baterija i za 30% većim radijusom kretanja.

Poboljšani i3 može da pređe i do 360 km između dva punjenja baterije, u svakodnevnoj upotrebi.

Pored navedenih modela na struju, treba pomenuti i da je na ovogodišnjem samu automobila Asocijacija automobilskih novinara Srbije dodelila nagradu za najprodavaniji električni model Volkswagenu e-up!.

“Ovo je za nas značajno priznanje i još jedan pokazatelj da prateći strategiju Volkswagen Grupe idemo pravim putem, intenzivno radeći na implementaciji i približavanju električne mobilnosti našem tržištu”, kazala je tim povodom marketing i PR menadžer kompanije, Jelena Subotić.

Ona je podsetila i da je u pripremi nova familija električnih vozila marke Volkswagen, koja će uskoro biti predstavljena.

“To je potvrda da nam je električna i digitalna budućnost u automobilskoj industriji pred vratima, bliža nego što to u ovom trenutku mislimo.”
Jaguar I-Pace (Foto: B92)
Koliko je ta budućnost daleko od Srbije dovoljno govori podatak da se električni automobili gotovo uopšte ne mogu sresti na našim putevima (prema zvaničnim podacima, ima ih manje od 200 registrovanih).

A ako ih negde i primetite na ulici, to su uglavnom test vozila kompanija koje uvoze i prodaju automobile na našem tržištu ili poneko vozilo sa stranim tablicama.

Dve najveće prepreke koje potencijalne kupce električnih automobila u Srbiji udaljavaju od nabavke vozila na struju su nedostatak infrastrukture punjača i previsoka cena - u nedostatku državnih subvencija ili barem beneficija (besplatnog parkinga u centru, dozvole za vožnju žutom trakom, jeftinije registracije i sl.).
BMW i3 (Foto: B92)
Istina, ministarka Zorana Mihajlović najavljuje da će pored dosadašnjih 5, do juna na Koridoru 10 biti postavljeno još 10 punjača za električna vozila, ali to je tek prvi korak koji je pre svega važan za one koji su u proputovanju kroz Srbiju.

Neophodno je izgraditi znatno više javnih punjača u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, kao i mrežu stanica za punjenje duž magistarlnih saobraćajnica.

Za sada - osim u nekim prestižnim hotelima - u našem glavnom gradu postoje javni punjači u garaži "Obilićev venac", a najbliži izvan grada je onaj na autoputu kod Bubanj potoka.

Sa druge strane, potrebno je i da naši vozači prevaziđu predrasude o automobilima na struju koje su i dalje široko rasprostranjene u našoj zemlji.

U komentarima možete da iznesete svoje mišljenje o ovoj temi. Da li biste, i pod kojim uslovima, kupili električni automobil u Srbiji (nov ili polovan)?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: