Premijera do premijere – vodič za sajam automobila u Beogradu

Od 22. do 31. marta na Beogradskom sajmu održaće se tradicionalni Međunarodni salon automobila, najznačajnija regionalna smotra novih modela na četiri i dva točka. Saznajte na vreme koje vas sve premijere očekuju na ovogodišnjem sajmu i šta nikako ne bi trebalo da propustite ako ste zaljubljenik u automobile i motorcikle.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

12:52

Premijera do premijere – vodič za sajam automobila u Beogradu

Beogradski Međunarodni salon automobila, koji je prošle godine obeležio izuzetan jubilej, 80 godina postojanja, predstavlja najreprezentativniju, najekskluzivniju i najstariju regionalnu smotru automobilske industrije, a zajedno sa Međunarodnim sajmom motocikala, kvadova, skutera i opreme “Motopassion” jedinstvenu sajamsku manifestaciju i svakako najznačajniji i najveći događaj u sektoru auto i moto industrije u celini u ovom delu Evrope.

U ovogodišnjem kalendaru Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila OICA, u kojem je samo 15 ovakvih automobilskih manifestacija u čitavom svetu, Beogradski salon je, istovremeno, centralni i najveći sajamski i medijski događaj te vrste u tom terminu (22-31. marta) u svetu.

Ko, šta i koliko?

Ferrari Portofino
Posetioce će od petka na Beofradskom sajmu dočekati više od 400 izlagača iz tridesetak zemalja.

U okviru Salona i pod sloganom “U retrovizoru” predstaviće se 35 automobilskih marki i 11 brendova proizvođača lakih privrednih vozila.

Od tog broja, čak 26 brendova najavilo je 48 premijera, a 15 automobilskih marki najavilo je 32 noviteta ili redizajniranih vozila.

“Motopassion” je privukao 36 brendova sa čak 50 premijernih nastupa u sektoru motocikala, kvadova, skutera ili električnih bicikala.

Svi oni smestiće se u sedam hala Beogradskog sajma, na oko 37.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a organizatori očekuju da broj posetilaca premaši 145.000.

Automobilski noviteti i premijere

Rolls-Royce Cullinan
Beogradski salon se, po pravilu, održava neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila.

Ta činjenica daje mu posebnu draž ali i “odgovornost” u vezi sa “nasleđivanjem” vrhunskih ekskluziviteta i noviteta.

Najveću pažnju posetilaca ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem, luksuznom automobilskom segmentu. A premijum marke će sa svojom aktuelnom ponudom predvoditi Rolls-Royce, Mercedes, Ferrari, BMW, Audi, Porsche, Jaguar...

Svi vodeći svetski proizvođači, odnosno brendovi automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, predstaviće se u halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4, 5 Beogradskog sajma.

Tamo će, pored nekih “vanvremenskih” automobila, poput modela Rolls-Royce Cullinan ili Ferrarija Portofino, posetioci moći da uživaju i u drugim čudima aktuelne auto-industrije.
Jaguar I-Pace
Dovoljno je ukazati na samo neke premijere - i to kakve. Među njima posebno mesto ima pomenuti Rolls-Royce Cullinan, kao prvi SUV model ovog luksuznog brenda.

BMW će se pohvaliti novom generacijom limuzine Serije 3, zatim prvim ikada modelom X7, kao najvećim članom porodice X, kao i modelom X5, te novim modelima Serije 7 i Serije 8 Convertible, roudsterom Z4 (M40i), i na kraju, potpuno električnim BMW-om i3 sa unapređenom baterijom.
Škoda Scala
British Motors će na Salonu premijerno izložiti prvi električni Jaguar I-Pace, koji je aktuelni Evropski automobil godine, kao i novi Range Rover Evoque.

Škoda premijerno predstavlja potpuno novi model Scala, SUV model Kodiaq RS, a hit su SUV dizajnerska studija Vision RS i Vision E, koncept koji predstavlja prvi potpuno električni automobil u istoriji ovog brenda.
Audi Q8
Audi premijerno predstavlja svoj novi A1 Sportback, Q3 i potpuno novi SUV Q8.

Mercedes-Benz će, na primer, pored ostalih noviteta, u hali 3 Beogradskog sajma, premijerno izložiti nove generacije modela GLE, CLA, B-klase i G-klase, kao i sportsku kupe-limuzinu GT AMG 4-door, te visokoperformansni A35 AMG.

U segmentu lakih dostavnih vozila biće predstavljena redizajnirana Mercedesova V-klasa, koja u Beograd dolazi pravo sa tek završenog Ženevskog salona automobila.

Na Hondinom štandu posetioci će se upoznati sa njihovom premijerom, novom generacijom SUV-a CR-V, ali po prvi put i sa hibridnom verzijom ovog vozila.
Mazda3
Kia će prikazati novi Ceed i ProCeed.

Opel premijerno predstavlja svoj novi Combo, Peugeot novu generaciju modela 508 i novitet Rifter, Nissan unapređeni električni Leaf, Volvo V60, Volkswagen prvi put izlaže svoj najmanji krosover T-Cross, Suzuki predstavlja novi Jimny, Renault Clio 5 i elektrilni Zoe, a Mazda novu generaciju "trojke".
Peugeot 508
Na Fordovom štandu predstaviće se novi Focus, a na Seatovom potpuno novi SUV model - Tarraco, Hyundai izlaže Elantru, Toyota modele RAV 4, Corollu i Camry najnovijih generacija, Citroen svoj SUV C5 Aircross, kao i novi Berlingo, MINI predstavlj Cooper S Cabrio, Porsche najnovije izdanje legendarne 911-ice, Cupra sportsku Atecu, korejski SsangYong predstavlja novi Musso...

Možda nisu sajamske premijere, ali su izuzetni noviteti ili redizajni modeli na srpskom tržištu BMW Serije 4 Convertible, zatim Serija 6 GT, X4, i3 sa baterijom od 120 A/h, M2 Competition...

Posebnu pažnju skrećemo na Ferrari Portofino.
Renault Clio 5
Tu su zatim i Citroen C4 Cactus i Spacetourer, FIAT-ovi modeli 500 LS Design, 500 XS Design, 500 L Cross Pro i Tipo, Hyundai Tucson i Santa Fe, JEEP Cherokee i Renegade, dok Kia predstavlja svoj Sportage.

Mazda izlaže i modele 6, CX3 i MX5, Mercedes A-klasu, C-klasu (limuzina, kupe, kabrio) i Sprinter, Volkswagen dolazi sa Touaregom, a Škoda sa SUV modelom Karoq Scout, dok Suzuki na štandu predstavlja novi Swift Sport. Renault izlaže SUV Kadjar, a Nissan Qashqai.

"Motopassion" noviteti i premijere

Sajam motocikala “Motopassion”, pod sloganom “Vidimo puteve kojima još nismo prošli”, sa čak 50 premijera u kategorijama motocikala, skutera, kvadova i električnih bicikala, adrenalinom opskrbljene ozbiljne vozače, ali i “obične” zaljubljenike u dvotočkaše - dočekaće u hali 2, na nivou C.

Tamo će se predstaviti svi koji su odavno orijentiri u ovom segmentu auto-moto industrije, kao što su BMW, Honda, Harley Davidson, Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Aprilia, Ducati, Moto Guzzi, SYM, Vespa, Peugeot, KYMCO, Triumph i drugi.

Tako BMW premijerno predstavlja modele C400GT, F850GS Adventure, HP4 Race, te R1250GS/R1250GS Adventure, HARLEY DAVIDSON predstavlja model FXDR, KYMCO modele People S 150i i Xciting S 400i ABS, YAMAHA trotočkaš Niken GT, YZF R 125, E-PRIME električne bicikle u varijantama Effecto i Effecta, APRILIA premijerno predstavlja model Tuono 1100 Factory, KAWASAKI modele Ninja 400, Versus/X 300 i Y400 /Z 125.

DUCATI izlaže svoje Hypermotard 950, Multistrada 950 S, Multistrada 1260 Enduro, Scrambler Cafe Racer i Diavel 1260, HONDA modele Forza 300 i GW1800b, MOTOGUZZI V85, MOTOGRINI e:psilon 2072 i e:cos 3060, VESPA modele Elletrica i GTS 300 Super Tech, TRIUMPH svoj Bonneville T100, SYM modele Cruisym 250, HD300i, Jet 14 125 i VF185.

PIAGGIO predstavlja MP3 300 HPE, potom CAN AM modele Maveric, Outlander Max 1000 XT-P i Ryker Rally Edition 900 Ace, CF MOTO modele Cforce 600/1000, NK250 / NK400 i Uforce 1000, INDIAN MOTORCYCLES FTR 1200 S i Chieftain Limited, PEDA premijerno predstavlja modele PRO XT i Rocket, POLARIS RZR 4XP 1000 i RZR Turbo S, SUNRA modele Grace i Hawk, SUPER SOCO modele CU X i TS 1200 R, svoje premijere ponudio je i CITY COCO u vidu modela VII / VIII.

Poslastica za firme i preduzetnike - laka privredna vozila

Iznenađenjima tu nije kraj, jer će se domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviti i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila, čak 11 velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su FIAT, Ford, GAZ, VW, Renault, Mercedes, Peugeot, Citroen, Opel...

Prateća industrija

Sajamski ugođaj dodatno će upotpuniti i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme. Sve to ćete pronaći u halama 1A, 2 i 3A.

Finansijska pomoć i usluge

Na spisku najviđenijih i najpoželjnijih sajamskih učesnika nalaze se i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupca u vezi sa izborom.

To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, ali i sektore finansiranja u samim auto-moto kućama, prodavcima i distributerima, koji pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja.

Ovaj sajamski segment smešten je u halama 1 i 4 Beogradskog sajma.

Bogat prateći program: Auto godine u Srbiji, izložba oldtajmera, Električni orgazam, izbor za Miss salona...

Foto: B92 (arhiva)
Posetiocima će na ovogodišnjem Sajmu biti ponuđen i veoma sadržajan prateći program, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

Već prvog dana Salona, u petak 22. marta, u hali 4 biće tradicionalno proglašenje “Automobila godine” u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma.

Žiri je odlučio da ove godine, umesto u dosadašnje četiri klase, titulu najboljeg dodeli samo jednom automobilu.

U nedelju, 24. marta, u 18 časova, u atrijumu, očekuje vas adrenalinski muzički udar - koncert grupe Električni orgazam kao poklon svim posetiocima Salona automobila i sajma Motopassion, koji tog dana obiđu ove manifestacije. Sa neskrivenim nestrpljenjem iščekuje se i tradicionalni izbor za “Miss Salona automobila i Motopassiona”, u ponedeljak 25. marta, u hali 1 Beogradskog sajma.

Za utorak, 26. marta, u Svečanoj sali upravne zgrade planirano je proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma.

Tokom Salona, u sredu, 27. marta, biće proglašen i automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija “Eko auto 2019. u Srbiji”.

Tradicionalno, Beogradski sajam dodeljuje priznanja Grand Prix najuspešnijim učesnicima u kategorijama putnički automobili, laka privredna vozila i prateća industrija. Priznanja će biti uručena u četvrtak, 28. marta.

Pretposlednjeg dana sajma, u subotu 30. marta, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma posetioci će moći da uživaju u takođe tradicionalnoj Međunarodnoj smotri i paradi oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića” u organizaciji Oldtajmer kluba Beograd,.

Sve vreme tokom trajanja Sajma, Nacionalna vozačka akademija NAVAK svakodnevno će edukovati vozače o bezbednim tehnikama vožnje (u atrijumu između hala 2 i 3).

Na poligonu “Motopassion”, ispred hale 2 nivo C, takođe svakodnevno biće organizovane test vožnje skutera, bicikala i trotineta na električni pogon, a na parkingu pored hale 2 će Sportsko udruženje “Moto klub Bezbednost” priuštiti zainteresovanima treninge bezbedne vožnje.

"Porodični dan" na Sajmu - da svi uživate zajedno, za manje para

Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je takozvani "Family Day", u četvrtak 28. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.

Podsećamo, radno vreme sajma je od 10 do 20 časova, a poslednjeg dana, u nedelju 31. marta, 10-19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, grupne 300 dinara, grupne za đake i studente 200 dinara. (Grupna poseta podrazumeva posetu više od 20 osoba/učenika. Za kupovinu grupnih ulaznica potrebno je dostaviti spisak osoba sa punim imenom i prezimenom, overen pečatom firme ili škole i potpisom ovlašćenog lica). Ulaznice za "Family Day" su 800 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja).

Parking u krugu sajma plaća se 150 dinara po započetom satu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: