Koliko nas mobilni ometa u vožnji i da li smo toga uopšte svesni?

"Često mislimo da je bezazleno koristiti mobilni telefon za volanom, ali apsolutno nije."

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2019.

11:08

Koliko nas mobilni ometa u vožnji i da li smo toga uopšte svesni?
Screenshot TV Prva

Koliko mobilni telefon ometa koncentraciju u vožnji i utiče na bezbednost saobraćaja?

O ovoj temi za TV Prvu govori direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

Šta kažu vaši podaci – koliko vozača koristi mobilni telefon za volanom? Mislimo da je bezazleno, a uopšte nije.

Zapravo, apsolutno nije bezazleno. Problem je što mi u toj statistici na kraju ne znamo koji je to procent vozača koji voze i koriste mobilni, a da su zbog toga izazvali saobraćajnu nezgodu, jer praktično bi to morali prilikom uviđaja da priznaju.

Oni se vode kao neka nevidljiva statistika i oko 3% je onih koji priznaju da su telefonirali u momentu kada je došlo do saobraćajne nezgode. Sa druge strane, naši građani su u anketi priznali da gotovo 60% njih koristi mobilni telefon dok voze.

Pokazaćemo vam koliko je to opasno na jednom primeru, koji ćemo izvesti u kontrolisanim uslovima. Ljudi ne znaju da u momentu kada pomisle da su samo bacili pogled na telefon, ako recimo voze 50 km/h, i na 2 sekunde ako skrenu pogled u međuvremenu će preći 30-50 metara, u zavisnosti od toga kojom brzinom vozimo.

Telefon nam skreće pažnju sa puta, sa dešavanja, sa saobraćaja, gde je u tih 30-50 metara, za vreme dok vi gledate u telefon, moglo da ispred vas istrči neko dete, da se pojavi neka prepreka na putu, da neko naglo zakoči...

Naša preporuka svim vozačima je da nikako ne koriste mobilne telefone. Kod nas jeste zakonom dozvoljeno koristiti “hends-fri” uređaje, što je sasvim u redu, ali opet i oni vam na određen način skreću pažnju sa puta.

Pogledajte ceo video prilog o ovoj temi:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: