Svetska premijera: Nova Toyota Supra FOTO/VIDEO

Toyota je na salonu automobila u Detroitu zvanično predstavila dugo najavljivanog naslednika čuvenog sportskog modela.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

09:15

Svetska premijera: Nova Toyota Supra FOTO/VIDEO

Prošlo je tačno pet godina otkako je japanski proizvođač konceptom FT-1 najavio novu generaciju Supre.

Kao što smo već mogli da vidimo na snimku koji je dospeo na Internet proteklih dana, produkcijski model stilski se oslanja na dizajn FT-1, dok je unutrašnjost automobila delimično oblikovana pod uticajem BMW-a, sa kojim je Toyota zajednički razvila novu Supru.

Pogledajte promotivni video nove Toyote Supre: Osim iste mehaničke platforme, Toyota Supra i sestrinski BMW Z4 imaju i sličnu motorizaciju.

Model koji je predstavljen u ponedeljak u Detroitu ispod haube ima 6-cilindarski 3.0 litarski turbo benzinac razvijen u BMW-u.

Ovaj agregat u Supri proizvodi 340 ks i 495 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je 50-ak “konja” manje u poređenju sa BMW-om Z4 M40i.
Motor je povezan sa 8-brzinskim automatskim menjačem (snaga se prenosi na zadnje točkove) zahvaljujući kome Supra ubrzava od 0 do 60 milja na sat (0-96 km/h) za 4,1 s.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.
Toyota je saopštila da će u Japanu biti dostupna i slabija verzija opremljena četvorocilindarskim 2.0 turbo benzincem sa dve opcije snage, 197 ks i 258 ks.

Nova Supra trebalo da debituje u Evropi u martu, na ženevskom auto-salonu, a u prodaji će se naći u leto 2019.
Toyota se na svetskoj premijeri pohvalila izuzetno niskim težištem automobila i raspodeli mase po osovinama u odnosu 50:50.

Vozač će moći da bira jedan od dva predefinisan moda vožnje – Normal i Sport, a automobil se standardno isporučuje sa 19 inčnim točkovima uparenim sa Michelin Pilot Super Sport pneumaticima dimenzija 255/35 napred i 275/35 pozadi.

Za bezbedno zaustavljanje staraju se četvoroklipne Brembo kočnice.
Poput novog BMW-a Z4 i Toyota Supra proizvodiće se u fabrici kompanije Magna Steyr u Gracu. S obzirom da je svetska premijera održana na američkom tlu, proizvođač je objavio i cene za SAD.

Nova Supra startuje sa početnom cenom od 49.990 dolara, dok će ograničena serija od 1.500 primeraka - Launch Edition, koja će se prva naći u prodaji, koštati od 55.250 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: