Možemo li da se uzdržimo od alkohola, ako već znamo da ćemo voziti?

Iako je četvrtak prvi radni dan nakon proslave Nove godine, sledi nam Božić tako da celu ovu nedelju možemo nazvati prazničnom. A gde su praznici tu je bogata trpeza ali i po koja čašica alkohola više.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2019.

14:00

Možemo li da se uzdržimo od alkohola, ako već znamo da ćemo voziti?
Screenshot

Nažalost, saobraćajne nezgode obeležile su i ove praznike. Po ko zna koji put apelujemo da ne vozite u alkoholisanom stanju.

O ovoj, uvek aktuelnoj temi danas razgovaramo sa Milanom Ilićem iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kod nas je razvijena kultura konzumiranja alkohola, nazdravljanja i to je sasvim normalno. Međutim, u tim situacijama zaista moramo da vodimo računa na koji način se ponašamo. Svako od nas želi da bude bezbedan u saobraćaju.

Da bismo bili bezbedni, moramo da se ponašamo bezbedno u saobraćaju. U tom smislu, važno je razdvojiti vožnju i alkohol – ako vozimo, ne pijemo, ako pijemo, ne vozimo.

Veliki broj pripadnika policije bio je na putevima širom Srbije za Novu godinu i to opet nije bilo dovoljno. Šta treba uraditi pa da ne viđamo onakve scene kada se zbog vozača u alkoholisanom stanu desi saobraćajna nezgoda?

U poslednje dve godine poginulo je 200 osoba na putevima u Srbiji u nesrećama gde je jedan od faktora bio alkohol. Desilo se 6.000 saobraćajnih nezgoda, a 5.000 je bilo povređenih lica (4.000 lakše i 1.000 teže) – u svim ovim slučajevima jedan od uticajnih faktora je bio alkohol.

Mi iz Agencije za bezbednost saobraćaja istražujemo problem, analiziramo i zajedno sa vama, medijima sugerišemo... Naravno, do nekih ljudi dopremo, a do onih do kojih ne dopremo, saobraćajna policija sprovodi zakon, naročito u ovim vremenski prilikama kada su intezivnija slavlja.

Pojačane su kontrole saobraćaja, policija bilo koga da zaustavi kontroliše ga obavezno na alkohol, takođe, svaka nezgoda koja se desi, oba učesnika se testiraju...

Pogledajte ceo prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: