Zimske muke vozača - sneg, klizav kolovoz, pa ledena kiša

Za petak ujutru meteorolzi su u pojedinim delovima Srbije najavili kišu koja se ledi pri tlu, kao još jednu u nizu otežavajućih okolnosti koje ovih dana prate vozače na našim putevima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.12.2018.

15:40

Zimske muke vozača - sneg, klizav kolovoz, pa ledena kiša
Foto: B92

Kako kažu u Auto-moto savezu Srbije, u jutarnjim satima jeste padala ledena kiša, pre svega u južnim, zapadnim i severnim delovima zemlje, što je uslovilo da se saobraćaj na pojedinim deonicama odvija pod otežanim uslovima.

U tom periodu, AMSS je imao povećan broj poziva za pomoć i intervencija na putu, a savet vozačima je bio - kao i u sličnim situacijama sa snegom i ledom na kolovozu - da brzinu prilagode trenutnim uslovima u saobraćaju. Situacija je trenutno nešto povoljnija za vožnju pošto je temperatura vazduha u međuvremenu porasla ali s obzirom da i kalendarski ulazimo u zimu, izazovi poput snega i ledene kiše predstavljaće potencijalnu pretnju vozačima i u narednim mesecima.

U zamišljenom, idealnom svetu, putarske službe rade savršeno i putevi su uvek očišćeni od snega i posuti solju kako se ne bi stvarao led. Nažalost, u stvarnosti ne živimo u jednom takvom svetu.

Dešavaće nam se da smo tokom zime prinuđeni da vozimo i po snegu i po ledu, a često i po magli, kojoj čak ni putari ne mogu ništa.

Vožnja po zaleđenom kolovozu spada u najopasnije i najteže izazove za vozače, pogotovu ako osoba koja se nalazi za upravljačem nije ni svesna da na putu ima leda.

O klizavom putu i ledu obično razmišljamo samo tokom snežnih padavina i niskih temperatura, pa smo manje oprezni kada na putu nema snega. Ipak, često zaboravljamo da led može da se stvori na vlažnom kolovozu već pri temperaturama oko 0 stepeni celzijusa. Tada nastaje tanak sloj leda, koji se naizgled ne razlikuje od vode jer je bezbojan (takozvani crni led).

Poseban problem, može da stvori kiša koja se ledi pri tlu, kao što je to bio slučaj u pojedinim delovima Srbije ovog jutra. Po pravilu, očekujemo da su putevi uredno posuti solju ili nekim drugim sredstvom protiv smrzavanja vode, ali ne možemo da budemo sto posto sigurni u to. Postavlja se pitanje šta je to što mi kao vozači možemo da učinimo da smanjim mogućnost da u takvim uslovima soabraćaja dođe do nesreće?
Foto: B92
Pre svega, kada zimi krećemo na put treba u startu da budemo oprezni i da vozimo sporije nego u uslovima suvog kolovoza, dok se lično ne uverimo kakvo je stanje na putu i da li je asfalt samo vlažan ili na njemu možda ima i leda.

Čak i da je samo u pitanju mokar kolovoz, pri ovako niskim temperaturama ne preporučuje se da vozimo istom brzinom kao što bismo to radili u normalnim uslovima, a o držanju bezbednog odstojanja već je suvišno i govoriti.

Ukoliko primetite da na kolovozu ima leda pokušajte da postepeno smanjite brzinu kretanja, oduzimanjem gasa i prebacivanjem u niži stepen prenosa kako biste kočili motorom. Pokušaj naglog i oštrog kočenja samo će pogoršati stvari i dovesti do gubitka kontrole upravljanja.

Pri tome, važno je što pre signalizirati vozačima iza vas da na putu postoji problem - i da zbog toga smanjujete brzinu - uključivanjem sva 4 migavca.

U slučaju da je situacija na kolovozu takva da je nebezbedno nastaviti vožnju, na primer ako počne da pada ledena kiša, najbolje je parkirati auto pored puta i sačekati da se uslovi poboljšaju.

Ako niste u mogućnosti da to uradite, produžite dalje lagano, uz uključena 4 migavca ali budite izuzetno oprezni.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: