Šta vas sve čeka ukoliko u Srbiji nešto prepravite na svom automobilu?

Da li je prepravka vozila samo promena konstruktivnih karakteristika ili se pod tim podrazumeva sve što nije fabričko stanje automobila?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

10:30

Šta vas sve čeka ukoliko u Srbiji nešto prepravite na svom automobilu?
Foto: B92

Na adresu redakcije Jutarnjeg programa TV Prva stigle su pritužbe građana koji smatraju da nadležni grubo i sa umišljajem zloupotrebljavaju od države poverene im poslove jer pogrešno i nestručno tumače pojam prepravke vozila i potpuno neosnovano primenjuju neke pravilnike.

Poenta je na kraju što oni to skupo naplaćuju.

Koje su obaveze vlasnika ako žele bilo kakve promene u odnosu na fabričko stanje svog vozila, kako automobili sa raznim dodacima mogu da prođu sve tehničke preglede, koliko sve to dodatno košta i ima li zaista prostora za drugačija tumačenja pravilnika, bila su neka od pitanja za goste Jutarnjeg programa TV Prve – Milana Petrovića iz Agencije za bezbednost saobraćaja i Dragana Stamenkovića iz Laboratorije za ispitivanje motornih vozila Mašinskog fakulteta. Šta to menja konstruktive karakteristike vozila? Ljudi, možda, nenamerno prave neke greške.

Na primer, plastični spojler ne sme da viri ispred prednjeg branika, ne sme da viri iza zadnjeg branika, ne sme da ima oštre ivice, ne sme da povredi pešaka prilikom sudara, kaže Dragan Stamenković.

Obloge pragova, ako vire van gabarita vozila se smatraju prepravkom. Naravno, ukoliko kupite fabričku oblogu praga, što postoji kod proizvođača kao dodatna oprema, donesete potvrdu na tehnički pregled da je to fabrički deo, i nemate nikakvih problema.

Dnevna svetla i svetla za maglu – ako je proizvođač predvideo da postoje takva svetla na određenom modelu i ako se ona ugrade u ovlašćenom servisu, onda to ne podleže prepravci. A da li taj ovlašćeni servis onda treba da ima i uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja? Dakle, vi ste tom ovlašćenom servisu nešto platili, da li on treba da vam izda i uverenje Agencije ili ne?

U tom slučaju vozilu uopšte ne dolazi na ispitivanje. Na primer, ako vozač ugradi svetla za maglu na predviđenom mestu za to, on ne mora da dolazi u laboratoriju na ispitivanje.

A kada onda vozilo dolazi na ispitivanje?

Kada se promeni neka konstruktivna karakteristikasamog vozila koja utiče na bezbednost .
Foto: B92
Ko je taj ko će da nam kaže da treba da idemo da uzmemo taj sertifikat i ko će uopšte nama to uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja da traži?

Tražiće vam ga na tehničkom pregledu. Ako tehnički pregled utvrdi da je nešto promenjeno u odnosu na fabričko stanje vozila, oni će tražiti uverenje.

Da li je to nešto po novom ili...?

To je uvek bilo tako. Oduvek je vlasnik vozila bio dužan da se u zakonskom roku javi prilikom vršenja bilo kakve prepravke, da takvu prepravku prijavi. Žalili su se i invalidi kada je reč o prepravkama vozila za njihove potrebe. Šta ste kao Agencija uradili po tom pitanju, da li oni imaju neke olakšice, jer oni moraju da preprave automobil?

U stalnom smo kontaktu sa udruženjima i predstavnicima invalida. Tražili smo im spisak svih ljudi koji imaju problem sa vozilima koja su prilagođena njihovim potrebama. Gledamo da bude bezbedno, da čovek koji se prevozi bude bezbedan, kaže Milan Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Hoće li oni morati da plaćaju sve ove takse?

Što se tiče uvrerenja o prepravci vozila, moraće da plate. To je regulisano Uredbom Vlade o cenama usluga koje vrši Agencija...

Pogledajte ceo video prilog o ovoj temi:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: