"Mladi ginu zbog neiskustva i želje za dokazivanjem za volanom" VIDEO

O čestim slučajevima saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, koje se dešavaju u poslednje vreme, ali i o tome kako povećati bezbednost dece u saobraćaju, za TV Prvu govori direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

11:29

Screenshot

Jedan od poslednjih tragičnih događaja bio je pogibija dvoje mladih ljudi kada su se "džipom" zakucali u autobus pri brzini od 170 km/h. Šta nam ovakvi slučajevi govore i kakvo upozorenje nam šalju?

Nažalost, to što se dogodilo je nešto što često prati mlade. Mladi inače spadaju u jednu od ranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Njihova ranjivost proističe prvo iz njihovog neiskustva, a sa druge strane – što je tipično za mlade do 25 godina – to je neka želja za dokazivanjem.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda gde učestvuju mladi vozači su vožnja pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine. Najkritičniji dani su dani vikenda i upravo vreme od ponoći do ranih jutarnjih sati. Agencija za bezbednost kao institucija se trudi da apeluje na njih ne bi li im skrenuli pažnju na pogubnost takvog ponašanja u saobraćaju. U ovom slučaju, mladi su vozili “snažnu mašinu”. Da li njima treba davati takve automobile dok su još neiskusni vozači?

Ja mogu sada da vam govorim i kao roditelj, kao neko ko ima dete koje već vozi. Apelovala bih prevashodno na roditelje. Mi svi želimo da svom detetu priuštimo nešto maksimalno što možemo, tako i kada su automobili u pitanju, shodno našim mogućnostima.

Vrlo je važno da se dete edukuje na vreme i da shvati da mu bolji automobil pruža bolju sigurnost i veću bezbednost u saobraćaju i da nikako ne treba biti predmet bahatosti. Tako da bih apelovala i na roditelje i na decu da shvate da ukoliko nemaju dovoljno iskustva ipak provežbaju malo, ako treba i sa roditeljima, da malo više voze bez obzira na tu probnu vozačku dozvolu jer nekada ni to vreme nije nekome dovoljno da bi postao vozač.

I da ponovim da dobar i bolji automobil treba da bude nešto što je predmet bolje sigurnosti u saobraćaju, a nikako predmet bahatosti. I ovo vreme možda ne ide na ruku vozačima, hladno je, mokri su kolovozi, kiša je, spremaju se niske temperature i sneg. Na šta treba vozači da obrate pažnju?

Kao što vidimo i prognoze su da će od srede pasti sneg... Ovo je momenat kada treba apelovati i na vozače i na pešake. Oprez treba biti prisutan i kod jednih i kod drugih.

Na vozače, naravno, apelujemo da ukoliko je na putu sneg, led ili poledica, da nikako ne prave kratka rastojanja između sebe i vozila ispred, zatim bez ikakvih naglih pokreta i naravno prilagođena brzina je ona koja je veoma bitna u tom momentu. Izbegavati kočnicu, pogotovo ako je led...

Sa druge strane bih apelovala i na pešake, da nikako ne istrčavaju na kolovoz, jer vozač njih i ako vidi možda zbog klizavosti kolovoza neće moći da ih izbegne. I kada je u pitanju pešački prelaz znamo koliko su klizave one bele šare na putu, tako da i njih treba izbegavati.

Kako sam rekla da je najavljen sneg, ja bih zaista apelovala na sve roditelje; deca koriste svaku priliku kada je sneg da se sankaju, na svakoj padini koja im je u okolini... apelovala bih da roditelji svoju decu obezbede i onim reflektujućim prslucima da budu vidljiviji svim ostalim učesnicima u saobraćaju. Još nešto je važno za roditelje i za decu. Kada je hladno vreme oni ih u jaknama stavljaju u sedišta u automobilu i vezuju. Koliko je to ispravno?

Mi često kada imamo edukaciju sa roditeljima o pravilnom korišćenju dečjih sedišta pokazujemo i snimak, dakle vrlo je važno da roditelj u auto-sedište nikako ne stavlja dete koje se nalazi u jakni. Dakle, roditelji, dete stavite u auto-sedište, dobro pričvrstite pojaseve i onda detetu slobodno možete naopako da obučete jaknicu. U suprotnom, dete bukvalno može da izleti iz jaknice pri naglom kočenju.

Da ponovim, važno je da se deca pravilno prevoze u auto-sedištima i da još jednom kažem roditeljima koji možda prevoze bebu na prednjem sedištu da obavezno isključe vazdušne jastuke.

Pogledajte prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: