Legalizacija marihuane povećava broj saobraćajnih nesreća

Pre nekoliko dana konzumiranje marihuane je legalizovano i u Kanadi, a dok traju polemike da li je to dobro/loše za društvo, što se tiče saobraćaja situacija je više nego jasna.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2018.

18:45

Legalizacija marihuane povećava broj saobraćajnih nesreća
Foto: Thinkstock

Prema istraživanju Nezavisne agencije za bezbednost u saobraćaju (IIHS) i instituta HLDI, podaci pokazuju da su u državama SAD u kojima je upotreba marihuane legalizovana saobraćajne nesreće češće nego u državama u kojima je ovaj opijat i dalje iligelan.

U dva odvojena istraživanja sprovedena u periodu od 2012. do 2017. godine fokus je bio na podacima prikupljenom od osiguravajućih kuća.

Prvo istraživanje je proučavalo nivo učestalosti osiguranih vozila u saobraćajnim nesrećama, a druga udeo nesreća u kojima je policija prijavila zloupotrebu marihuana.

U prvom istraživanju rezultati su pokazali da je nakon legalizacije marihuane broj saobraćajnih nesreća "skočio" za otprilike šest (6) odsto u Koloradu, Oregonu, Nevadi i Vašhingtonu, a za komparativno poređenje uzete su susedne savezne države koje zabranjuju upotrebu marihuane - Ajdaho, Montana, Juta i Vajoming.

U drugom istraživanju policija je u Koloradu, Oregonu i Vašingtonu prijavila čak 5,2% više saobraćajnih nesreća na milion incidenata u poređenju sa susednim državama.

Obe studije su u obzir uzele demografske razlike, podatke o zaposlenosti, kao i stanje vremenskih prilika u posmatranom periodu.

S obzirom da marihuana utiče na ponašanje vozača za volanom, njeno konzumiranje bi bez sumnje trebalo tretirati kao upotrebu alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: