Odlazak harizmatičnog "brke" sa čela Mercedesa

Diter Cetše će 2019. prepustiti kormilo nemačke auto-kompanije Daimler i marke Mercedes nakon 13 godina koliko je proveo na toj poziciji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2018.

10:11

Odlazak harizmatičnog

Cetše je svojom pojavom i harizmom godinama bio zaštitni znak Mercedesa, u kome je proveo čitav radni vek.

Često se pojavljivao u javnosti, a veliki sajmovi automobila i svetske premijere novih modela bili su nezamislivi bez njegovog prisustva.

Po zanimanju inženjer elektrotehnike sa doktorskim zvanjem, Diter Cetše rođen je u Istanbulu 1953. gde je njegov otac, inače građevinski inženjer, radio na izgradnji brane.

Porodica se nakon nekoliko godina vratila u Nemačku, a Cetše je posle završene srednje škole 1971. upisao fakultet u Karlsrueu na kome je i diplomirao pet godina kasnije.
Diter Ceèe na startu jedne od trka F1
Već 1976. počinje da radi u Daimleru, u istraživačko-razvojnom odeljenju.

Prvu veliku rukovodeću ulogu dobija 1998. kada je imenovan za člana upravnog odbora grupacije Daimler-Chrysler koja je nastala udruživanjem dva automobilska giganta.

Od 2000. do 2005. godine, Cetše je na čelu Chrysler grupe gde obavlja funkciju predsednika i izvršnog direktora.

Kruna sjajne karijere dolazi 2005, imenovanjem na poziciju direktora Mercedesa i sledeće, 2006, kada postaje predsednik kompanije Daimler-Chrysler.
Diter Cetše je bio jedan od najglasnijih zagovornika raskida veze sa kompanijom Chrysler, do čega je i došlo 2007. godine. Od tada, Cetše je na čelu novoformirane kompanije Daimler AG.

Kao direktor Mercedesa, uveo je velike promene u taj auto-brend sa ciljem da unapredi kvalitet vozila i povrati i učvrsti poverenje klijenata koje je u jednom periodu bilo poljuljano.

Diter Cetše je odlično shvatao značaj marketinga i komunikacije sa kupcima i voleo je da se pojavljuje u javnosti i komunicira sa predstavnicima medija.

Tako je 2006. dok je još egzistirala zajednička kompanije Daimler-Chrysler inicirao u SAD i Kanadi reklamnu kampanju "Ask Dr. Z" (Pitajte doktora Z. - prezime Cetše izvorno se piše Zetsche).
Kampanja se sastojala od serije TV, radio, štampanih i online reklama, kao i animiranih filmova na - u tu svrhu pokrenutom - vebsajtu Ask Dr. Z.

Cilj je bio direktnija komunikacija sa kupcima i fanovima Mercedes automobila koji su mogli da postave pitanja koja ih zanimaju i dobiju odgovor na njih

Njegove aktivnosti nisu prošle nezapaženo, pa je 2006. godine Diter Cetše uvršten među 100 najuticajnijih ljudi na svetu od strane američkog magazina Tajm.
Pod rukovodstvom Ditera Cetšea Mercedes je u poslednjih desetak godina beležio značajan rast proizvodnje i prodaje automobila iz godine u godinu.

Ovakav rezultat postignut je pre svega zahvaljujući konstantnom povećanju ponude novih modela, a naročito proširenjem palete pristupačnijih, kompaktnih automobila sa prednjim pogonom, koji čine veliki deo današnje Mercedesove produkcije.

Takođe, Mercedes je u periodu dok je na njegovom čelu Diter Cetše povećao broj krosover i SUV modela u gami, uhvativši korak sa savremenim tržišnim trendovima.

Tako je nemački proizvođač završio 2017. godinu sa novim prodajnim rekordom od 2.289.344 isporučenih vozila širom sveta, kao najveći globalni proizvođač premijum automobila.
Naslednik - Ola Kalenijus (1969.)
Diter Cetše ostaće na čelu Daimlera i Mercedesa do 2019, kada će ga zameniti Ola Kalenijus, rodom Šveđanin, kao prvi direktor te nemačke kompanije koji nije Nemac.

Cetše će zatim pauzirati dve godine pre nego što 2021. zameni Manfreda Bišhofa na mestu direktora Nadzornog odbora Daimlera, drugoj ključnoj poziciji u korporaciji iz Štutgarta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: