Klasična "ručna" polako odlazi u istoriju. Da li će vam nedostajati?

Elektronska parking kočnica, koja je do pre desetak godina bila prava retkost u novim modelima automobila, sada preti da potpuno potisne klasičnu, mehaničku ručnu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

08:56

Klasična
Foto: B92

Za tradicionalne zaljubljenike u automobile mehanička ručna kočnica je neizostavni deo opreme vozila, baš kao što motor sa unutrašnjim sagorevanjem nema alternativu.

Ipak, stvarnost je drugačija. Proizvođači automobila sve češće se odlučuju da u svoje nove automobile ugrađuju elektronsku parkirnu (ručnu) kočnicu.

Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo CarGurus, svega 37% novih automobila opremljeno je tradicionalnom, mehaničkom ručnom kočnicom.

Isti izvor navodi da samo dva velika proizvođača (Dacia i Suzuki) nude klasičnu ručnu u svim svojim modelima. Većina proizvođača automobila mehaničku ručnu ima u ponudi samo u bazičnim verzijama najjeftinijih modela.

Istovremeno, mnogi premijum auto-brendovi potpuno su napustili ovaj tip ručne kočnice i prešli na elektronsku, mada neki i dalje koriste takozvanu nožnu parkirnu kočnicu.

Proizvođači kao što su Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes i Porsche nemaju ni jedan model u prodaji sa tradicionalnom ručnom.

"Svedoci smo 'umiranja' mehaničke ručne kočnice, s obzirom da se auto-kompanije sve više odlučuju za elektronsku", kaže Kris Nepmen iz CarGurus.

"U narednih nekoliko godina očekujemo dalje smanjenje broja automobila koji imaju u ponudi tradicionalnu ručnu, pa će ona biti dostupna samo u određenim specifičnim modelima".

Mnogi mladi vozači verovatno neće uopšte biti u prilici da se upoznaju sa jednim od najprepoznatijivijih sadržaja u automobilu. Sa druge strane, to će onemogućiti mlade vozače da izvode vratolomije okretanja automobila pod ručnom.
Foto: B92
Elektronska kočnica ima brojne prednosti u odnosu na mehaničku.

Najpre, zahteva znatno manje snage da bi se aktivirala, bolje obezbeđuje automobil od neželjenog pokretanja kada je parkiran na nizbrdici i ne treba je povremeno štelovati, kao što je to slučaj sa tradicionalnom ručnom.

Povrh toga, većina elektronskih kočnica automatski se deaktivira kada krećete, a često ima integrisanu "hill-hold" funkciju asistencije prilikom polaska na usponu, što dodatno unapređuje bezbednost u vožnji.

Elektronska ručna donosi prednosti i na polju dizajna i ergonomije putničke kabine, jer se uklanjanjem glomazne ručice oslobađa koristan prostor između vozača i suvozača koji može da se upotrebi za odlaganje raznih sitnica.

Ipak, nekim vozačima će nedostajati konstruktivna jednostavnost i osećaj mehaničke povezanosti sa automobilom koji je pratio klasičnu ručnu. Da li ste i vi među njima?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: