Koliko Srba vozi automobil bez vozačke dozvole? VIDEO

Koje su sankcije za ovaj prekršaj i ko je odgovoran ako dođe do nesreće?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2018.

13:12

Koliko Srba vozi automobil bez vozačke dozvole? VIDEO
Foto: B92

Pored velikog broja savesnih vozača, na putevima u Srbiji ima i onih koji upravljaju automobilom a da pri tome ne poseduju vozačku dozvolu ili čak nikad nisu položili vozački ispiti.

Takođe, našim saobraćajnicama kreće se i jedan broj neregistrovanih vozila ili automobila kojima je registracija istekla.

Postavlja se pitanje koje su sankcije za ovakve prekršaje i ko odgovara kada dođe do saobraćajne nezgode, ali i kada prekršaj prelazi u krivično delo.

O ovoj temi govore Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i advokat Bojan Bojović, koji su bili gosti jutarnjeg programa TV Prva.

Imamo li mi uopšte neki podatak koliko je u Srbiji vozača koji upravljaju automobilom bez dozvole? Da li bar možemo da znamo koliko ih je otkriveno da su vozili bez položenog vozačkog?

"Takvi vozači nisu 'u sistemu', pa ne možemo da ih prebrojimo, ali vrlo često možemo da čujemo i da pročitamo da su neki mladići seli u automobil, da je automobil sleteo sa puta i da je došlo do tragedije, i onda se otkrije da mladić koji je vozio uopšte nije imao položen vozački ispit. Dan pre toga, da ste pitali njegovog oca zašto mu on to dozvoljava, on će vam reći: ih, pa on vozi traktor od desete godine, zna odliično da vozi. A onda se ispostavi da on baš i nije bio tako dobar vozač", navodi Okanović.

Kakve su kazne ako se zatekne vozač za volanom bez vozačke dozvole?

"Vožnja bez dozvole je sama po sebi prekršaj, međutim ukoliko je to u uzročno-posledičnoj vezi sa nastankom saobraćajne nezgode, onda to lice može biti krivično gonjeno ako kao posledica nesreće nastupi laka ili teška telesna povreda, ili smrt", objašnjava advokat Bojović.

Kada je reč samo o vožnji bez dozvole, ako policija zaustavi takvo lice, pored novčane kazne biće mu izrečena i mera zabrane vožnje u određenom periodu, što je samo po sebi paradoks jer to lice i inače ne bi smelo da upravlja automobilom jer ne poseduje vozačku dozvolu.

"Bio je predlog, koji trenutno nije prošao, ali koji će u jednom trenutku sigurno proći, a to je da se takvim vozačima oduzima vozilo bez obzira ko je vlasnik tog vozila", podseća Okanović.

"Imate slučajeve gde tata želi učini uslugu svom detetu i da mu da vozi automobil, to može da bude i neki 'džip' koji košta 30-40 hiljada evra, a dete je maloletno, nema položen vozački ispit. Pošto je maloletnik, ne možete da mu izreknete zatvor, možete samo novčanu kaznu, pošto nema dozvolu, ne možete da mu izreknete zabranu upravljanja vozilom, pa se dešava da u takvoj situaciji otac kaže: sine, samo ti vozi, a tata će da plaća kazne."

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: