U kakvom je stanju dizelaš sa pređenih 700.000 km?

Polovnjaci sa turbo dizel motorima u Srbiji su veoma traženi zbog manje potrošnje goriva od benzinaca iste snage. Sa druge strane, potencijalni kupci strahuju da bi održavanje dizelaša sa velikom kilometražom moglo biti preskupo.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

08:59

U kakvom je stanju dizelaš sa pređenih 700.000 km?
Screenshot YouTube

Dok se u Evropskoj uniji na starija vozila sa dizel motorima upire prstom uglavnom zbog velikog zagađenja vazduha, kod nas su ona uglavnom anatemisana zbog skupog održavanja kada dođe vreme za zamenu potrošnih delova i kada ovi automobili počnu da se kvare nakon velikog broja pređenih kilometara.

Kako na naše tržište često stižu polovnjaci sa dizel motorom koji su prešli i preko 200.000 km, postavlja se pitanje u kakvom su stanju ta vozila i da li novog vlasnika očekuju veliki izdaci zbog dotrajalosti delova, što bi moglo da anulira uštedu koju donosi manja potrošnja goriva takvih automobila.

Britanski CarThrottle odlučio je da ispita u kakvom stanju je Škoda Octavia 1.9 TDI prve generacije sa 90 konjskih snaga koja iza sebe ima, ne 200.000, već čak 695.000 pređenih km.

To je kilometraža koja je gotovo jednaka dvostrukom rastojanju od Zemlje do Meseca, ili kao kada biste 17,3 puta obišli našu planetu po liniji ekvatora.

Od automobila koji je star 20-ak godina i koji je prešao toliko kilometara ne može se očekivati da je u savršenom stanju, ali ipak - u zavisnosti od toga kako ga je prethodni vlasnik održavao - ne mora da bude ni potpuno dotrajao.

Pokazalo se da je ova Octavia u sasvim solidnom stanju, kada se sve uzme u obzir. Automobil i dalje ima originalni turbo punjač, izduvni sistem i amortizere.

Nakon što je mehaničar otvorio 1.9 TDI motor, ispostavilo se da su bregasta osovina i ventili u odličnom stanju, turbo takođe, dok su na ogibljenju otkriveni manji tragovi korozije.

Iako ovakvo stanje motora i automobila nakon 700.000 km na prvi pogled može da predstavlja iznenađenje, dosta toga zavisi od redovnog i pravilnog održavanja – zamene fluida u propisanim rokovima i upotrebe adektvatnog ulja preporučenog od strane proizvođača.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

17 h

Podeli: