Novi Audi A6 Avant - karavan sa sportskim imidžom

Posle nove generacije limuzine A6, Audi je predstavio i praktičniju, karavan verziju ovog modela.

Podeli

Audi je poznat po skladno oblikovanim karavanima sportskog izgleda. Novi A6 Avant nastavlja tu tradiciju.

Iako je fokus kod ove vrste vozila na njihovoj praktičnosti, dizajneri su uspeli da spoje lepo i funkcionalno, pa A6 Avant nema siluetu klasičnog karavana.

Zahvaljujući izrazito zakošenim zadnjim stubovima, automobil ima dinamičniji i elegantniji izgled, a koeficijent otpora vazduha iznosi 0,27.

Prednji deo vozila, sa novim LED farovima i masivnom maskom hladnjaka koja se prostire od haube pa gotovo do donjeg završetka branika, prekopiran je od limuzinske verzije.

Skuplje varijante Audija A6 Avant stižu sa HD Matrix LED farovima koji sadrže specifična dnevna LED svetla.

Unutrašnjost je praktično ista kao kod sedana A6. U najskupljim verzijama, na raspolaganju su čak 3 velika digitalna displeja.

Prvi, 12,3-inčni, služi kao instrument tabla, dok se druga dva (10,1 i 8,6 inčni) nalaze jedan ispod drugog na centralnoj konzoli. Veći pripada multimedijalnom sistemu, a manji opslužuje klima uređaj i još neke funkcije u automobilu.

U odnosu na prethodnu generaciju, potpuno su nova i sedišta, koja imaju opcije grejanja, hlađenja i masaže.

Lista doplatnih opcija je dugačka i pored ostalog obuhvata veliki panoramski krovni prozor, Bang & Olufsen premijum audio sistem sa 19 zvučnika, kao i sistem za poboljšanje kvaliteta vazduha u kabini, uključujući jonizator i osveživač mirisa koji se ubacuje kroz ventilaciju.

Kada je reč o praktičnosti, Audi A6 Avant raspolaže prtljažnikom zapremine 565 litara. Korisni prostor povećava se obaranjem sedišta do maksimalnih 1.680 litara, a zadnja klupa je deljiva u odnosu 40:20:40.

Iako Audi za sada nije objavio specifikacije pogonskih jedinica, karavan deli motorizaciju i menjače sa limuzinom.

Kupci u Evropi verovatno će u početku moći da biraju između dva motora. Benzinsku opciju zastupa turbo-punjeni 3.0 TFSI V6 sa 340 ks (250 kW) i 500 Nm, dok poklonici dizela mogu da računaju na 3.0 V6 TDI koji isporučuje 286 ks (210 kW) i 620 Nm.

Oba motora rade u kombinaciji sa alternatorom-starterom pokretanim remenom (BAS), koji predstavlja osnovu 48 voltnog električnog sistema, poznatog i kao "blagi hibrid".

Ova tehnologija omogućava automobilu krstarenje sa ugašenim benzinskim ili dizel motorom. To takođe uključuje proširenu start/stop funkciju i funkciju rekuperacije energije.

Među opcijama koje će biti na raspolaganju kupcima novog Audija A6 Avant je i sistem upravljanja na sva 4 točka. To će, između ostalog, poboljšati manevarske sposobnosti vozila na malom prostoru, a Audi tvrdi da je na taj način krug okretanja automobila smanjen za 1 m.

Kupcima je na raspolaganju više opcija sistema osanjanja – od bazičnog, sa čeličnim oprugama, pa do najskupljeg, vazdušnog ogibljenja. Moguće je naručiti i opciono, sportski podešeno oslanjanje.

Kao i ostali top modeli Audija, i novi A6 Avant je opremljen elektronskim sistemima asistencije koji omogućavaju poluautonomnu vožnju. Tu je i sistem pomoći pri parkiranju, koji praktično sam uparkirava i isparkirava vozilo iz garaže.

Audi za sada nije objavio datum početka prodaje i cene karavana A6, ali poznato je da će limuzinska verzija, koja je premijeru imala u martu na sajmu automobila u Ženevi, u prodajne salone stići u junu i da će u Nemačkoj koštati od 58.050 evra. A6 Avant trebalo bi da bude nešto skuplji od sedana.

Aktuelno

strana 1 od 11 idi na stranu