Kineski automobili za Evropu proizvodiće se u Belgiji

Kineski auto-brend Lynk & Co, u vlasništvu kompanije Geely, predstavio je u Amsterdamu svoj novi model – sa oznakom 02 – i potvrdio da će se automobili za evropsko tržište izrađivati u Volvo fabrici u belgijskom Gentu.

Podeli
 Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

Geely, koji je ujedno i vlasnik marke Volvo, najavio je još krajem januara da će se vozila novog brenda Lynk & Co za evropske kupce proizvoditi u pogonu u Gentu, a nakon premijere modela 02 i zvanično je potvrđeno da će iz Belgijske fabrike izlaziti automobili kreirani u Kini.

Inače, u Gentu se već izrađuju modeli marke Volvo, među kojima je i XC40, "Automobil godine u Evropi", a 2019. prodružiće im se i vozila sa oznakom "Lynk & Co", koja koriste tehnologiju Volvoa.

Prvi Lynk & Co automobili u evropske prodajne salone stižu takođe tokom 2019. godine.

Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

* Kinezi "napadaju" EU i SAD uz pomoć Volvo tehnologije

* Kinezi razgrabili novi auto: 6000 vozila za 137 sekundi

* Uskoro će Kinezi imati "Made in Europe" automobil

Novi model, krosover 02, koji je predstavljen u Amsterdamu, baziran je na Volvo CMA mehaničkoj platformi, koju koristi i pomenuti XC40.

Najavljeno je da će u ponudi biti 1.5-litarski trocilindraš sa turbopunjačem koji razvija 177 ks, a jača opcija je 2.0-litarski turbo sa 190 ks.

Ubrzo zatim, pojaviće se i hibridna verzija, te model na električni pogon.

Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

Lynk & Co navodi da su mu glavna ciljna grupa mladi i da je jedan od aduta vozila ovog proizvođača njihova stalna povezanost sa Internetom i mogućnost da, kada jednom dospe na tržište, automobil bude konstantno unapređivan novim interfejsom i aplikacijama.

Takođe, vlasnici će moći da nadziru svoje vozilo kada nisu u njemu putem smartfona.

Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

Lynk & Co je takođe najavio da će fokus biti na online prodaji, ali će pored toga otvoriti takozvana "offline" prodajna mesta u većim gradovima Evrope, po uzoru na Teslu. Prvo će se nalaziti u Amsterdamu, a uslediće prodavnice u Londonu, Barseloni, Berlinu i Briselu.

S obzirom da žele da privuku klijente koji ne spadaju u klasične tradicionalne kupce automobila, u kompaniji kažu da će ponuduti automobile kroz neku vrstu lizinga, odnosno iznajmljivanja na period do 36 meseci.

Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

"Mi nismo klasična auto-kompanija, kao VW, Toyota ili Audi", objašnjava Alan Vizer iz Lynk & Co, koji je nekada radio za Ford i General Motors, "nama su konkurenti firme poput Ubera."

O ceni novog modela za sada nije bilo reči, ali u Lynk & Co kažu da će pružati premijum ugođaj, po pristupačnoj ceni.

Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

Lynk & Co 02
Lynk & Co 02

strana 1 od 11 idi na stranu