Kupuju 20.000 Jaguara za flotu autonomnih vozila

Kompanija Waymo, koju je osnovao Google za potrebe razvoja “automobila bez vozača”, udružuje se sa Jaguar Land Roverom kako bi napravili “prvi luksuzni, u potpunosti samovozeći električni automobil”.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

12:54

Kupuju 20.000 Jaguara za flotu autonomnih vozila

Dve kompanije ne kreću od nule, s obzirom da Waymo iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u razvoju i testiranju autonomnih vozila, dok je Jaguar nedavno lansirao prvi električni model, I-Pace.

Waymo će u Jaguar I-Pace ugraditi sistem autonomne vožnje koji već koristi u floti test vozila Chrysler Pacifica Hybrid u SAD, da bi kasnije tokom godine započeo testiranje ovog sistema na Jaguarovim električnim automobilima. Kompanija se pohvalila svojom tehnologijom samovozećih automobila, uz tvrdnju da je "najnaprednija na svetu" s obzirom da njihova test vozila iza sebe imaju preko 8 miliona prevezenih kilometara na javnim putevima.

Waymo je saopštio da je za novi projekat odabrao upravo Jaguar I-Pace jer je idealan auto za gradove, a ima i baterije velikog kapaciteta što mu omogućava da se dugo vozi u kontinuitetu.

Osim toga, I-Pace je prema njihovom mišljenju bezbedan i elegantan automobil u kome će se putnici osećati prijatno tokom vožnje.
Waymo planira da nabavi čak 20.000 primeraka Jaguarovog modela na struju u narednih nekoliko godina, koji će biti korišćeni u budućem sistemu samovozećih automobila.

Ova kompanija namerava da u budućnosti ponudi korisnicima uslugu prevoza samovozećim automobilima po sistemu “car sharing” servisa – ali bez vozača.

Predviđeno je da buduća flota autonomnih vozila ukupno dnevno obavi i do milion pojedinačnih vožnji koje će klijentima pružiti “premijum ugođaj”.
Jaguar I-Pace imao je svetsku premijeru početkom marta na sajmu u Ženevi.

Automobil koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a Jaguar tvrdi da maksimalna autonomiji u vožnji iznosi od 386 do čak 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.
I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka.

Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.
Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

I-Pace je ovih dana imao i američku premijeru na auto-salonu u Njujorku, a cena vozila u SAD se kreće od 69.500 dolara.

Najava o novom projektu baziranom na tehnologiji autonomnih vozila dolazi u trenutku dok vlasti u SAD istražuju pogibiju žene-pešaka u Arizoni koju je udario samovozeći test autmobil u vlasništvu kompanije Uber.

Zbog ove tragedije, guverner Arizone zabranio je Uberu dalje testove na javnim saobraćajnicama te države, koja je među prvima u SAD dozvolila testiranje autonomnih vozila na svojim putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: