Guverner "promenio ploču", zabranjuje autonomna vozila

Guverner Arizone, koji je svojevremeno sa ushićenjem pozdravio dolazak Uberovih autonomnih test vozila na ulice Finiksa, doneo je odluku o suspenziji testiranja samovozećih automobila nakon što je u nezgodi poginula žena pešak.

Podeli
Uberov 'samovozeći' Volvo XC90 (Screenshot YouTube)
Uberov 'samovozeći' Volvo XC90 (Screenshot YouTube)

Guverner Dag Dusi uputio je u ponedeljak na adresu Ubera oštro intonirano pismo u kome je tu kompaniju optužio da u slučaju udesa u kome je nastradala 49-godišnja Ilejn Hercberg nije dovoljno vodio računa o bezbednosnim procedurama.

On je zbog toga naložio da se Uberu suspenduje dozvola za testiranje samovozećih automobila na javnim saobraćajnicama u Arizoni.

Uber je u odgovoru na pismo ponovio da je još ranije obustavio sve testova autonomnih vozila u gradovima širom Severne Amerike dok traje istraga o nesreći i saopštio da u potpunosti sarađuje u istrazi, kao i da će ostati u stalnom konatktu sa kancelarijom guvernera.

U guvernerovom pismu povodom tragične nezgode koja se dogodila 18. marta u gradu Tempi, u blizini Finiksa, navodi se da video koji je objavila policija dovodi u pitanje sposobnost Ubera da nastavi sa testovima u Arizoni.

"Unapređenje bezbednosti saobraćaja bio je osnovni cilj vlasti Arizone kada su dozvolile testiranja autonomnih vozila na javnim putevima, a od kompanija koje vrše ove testove očekujemo da im je to takođe glavni prioritet", kazao je guverner Dusi.

"Incident od 18. marta pokazao je da Uber nije ispunio naša očekivanja u pogledu bezbednosti", dodaje se u pismu.

* Eksperti: Uberov auto mogao da izbegne gaženje pešaka

Ovim pismom, guverner Arizone praktično je doveo u pitanje budućnost testiranja autonomnih vozila na putevima u toj saveznoj državi, nakon što je 2015. zakonski omogućio kompanijama koje se bave razvojem tehnologije samovozećih automobila da testiraju svoja vozila na ulicama gradova i drugim javnim saobraćajnicama.

To je u decembru 2016. iskoristio i Uber, kome su vlasti Kalifornije prethodno uskratile dozvolu za testiranje samovozećih automobila zbog neplaćene naknade za izdavanje dozvole.

Dusi je tada izjavio da Arizona želi dobrodošlicu Uberovim autonomnim vozilima, da ih dočekuje "raširenih ruku" i da za njih "širom otvara svoje puteve".

Nezgoda koja je pokrenula oštru polemiku o bezbednosti samovozećih automobila dogodila se u noći između 18. i 19. marta.

Nastradala Ilejn Hercberg prelazila je ulicu po mraku, van pešačkog prelaza, kada ju je udario SUV Volvo XC90 koji Uber koristi za testiranje tehnologija "automobila bez vozača".

Hercberg je preminula u bolnici od zadobijenih povreda, a u vreme nezgode vozilo je bilo u samovozećem modu, ali se za volanom nalazila osoba koja je nadgedala test vožnju.

Iako je u prvim izveštajima nakon udesa lokalna policija tvrdila da je žrtva kriva za incident i da nesreća nije mogla da bude izbegnuta, video snimak nezgode koji je kasnije objavljen donekle demantuje te navode.

Snimak pokazuje da operater u vozilu, indentifikovana kao 44-godišnja Rafaela Vaskes, nije gledala na put tokom vožnje.

Video pobija tvrdnje policije u lokalnom gradu Tempi da je žrtva iznenada iskoračila ispred vozila i da je bilo teško izbeći udes u bilo kom režimu vožnje.

Na snimku se jasno vidi da je žena već prešla jednu od dve trake na putu i do koračajući uz bicikl, kada je na nju naletelo vozilo, ali ju je bilo teško opaziti sve dok je nisu obasjali farovi automobila.

Policija u gradu Tempi i lokalne vlasti, uz pomoć američke Nacionalne agencije za bezbednost na putevima (NHTSA) i Nacionalnog saveta za bezbednost saobraćaja (NTSB) još uvek istražuju incident kako bi utvrdili ko snosi krivicu za ovu tragediju.

Nakon nezgode, Uber je privremeno povukao sva autonomna test vozila sa ulica Arizone, ali i drugih velikih gradova u SAD i Kanadi u kojima vrši ova testiranja, a ubrzo mu se pridružila i Toyota, koja je takođe obustavila testove samovozećih automobila na javnim putevima.

strana 1 od 11 idi na stranu