Eksperti: Uberov auto mogao da izbegne gaženje pešaka

Nakon objave snimka nesreće u kojoj je samovozeći automobil usmrtio ženu, oglasili su se stručnjaci za tehnologiju autonomnih vozila sa tvrdnjama da je nezgoda mogla da se spreči.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Video snimak fatalne nesreće u kojoj je autonomno test vozilo pregazilo ženu pešaka u Arizoni otkrilo je mnoge detalje incidenta u kojem je učestvovao Volvo XC90 kompanije Uber.

Snimak, između ostalog, pokazuje da operater u vozilu, 44-godišnja Rafaela Vaskes, nije gledala na put tokom vožnje. Video pobija tvrdnje policije u lokalnom gradu Tempi da je žrtva, 49-godišnja Ilejn Hercberg, iznenada iskoračila ispred vozila i da je bilo praktično nemoguće izbeći udes u bilo kom režimu vožnje.

Na snimku se jasno vidi da je žena već prešla jednu od dve trake na putu i do koračajući uz bicikl, kada je na nju naletelo vozilo, ali ju je bilo teško opaziti sve dok je nisu obasjali farovi automobila.

Nakon odgledanog videa, okolnosti nesreće prokomentarisali su za sajt CNET pojedini eksperti iz oblasti tehnologije autonomnih vozila, koji su saglasni u tome da su senzori na Uberovom automobilu morali da detektuju pojavu pešaka pre udesa.

Oni smatraju i da su sistemi autonomne vožnje imali dovoljno vremena da reaguju i izbegnu gaženje žrtve.

* Uberov samovozeći automobil usmrtio pešaka

* Samovozeći auto, verovatno, nije kriv za smrt pešaka

* Snimak Uberovog gaženja žene: Nije sve kako se tvrdi

IT kompanija Cortica analizirala je snimak i na osnovu njega izvela kompjutersku simulaciju incidenta koja je pokazala da je sistem na automobilu bio u stanju da detektuje ženu na kolovozu 0,9 sekundi pre udara, kada je rastojanje između automobila i pešaka iznosilo 15 metara.

To je, smatraju u ovoj kompaniji, bilo dovoljno da sistem autonomnog vozila reaguje na vreme.

Profersor Brajant Voker sa Univerziteta Južna Karolina, koji izučava oblast autonomnih vozila, takođe na osnovu snimka tvrdi da je Uberov softver imao vremena da primeti pešaka i da reaguje.

"Iako video ne pruža potpunu sliku onog što se dogodilo, on ukazuje na to da je Uberov sistem zakazao".

"Žrtva je, istina, skrivena u mraku, ali ona se kreće po putu na kome nema drugih prepreka. Trebalo je da je lidar i radar uoče na vreme i klasifikuju kao objekat u pokretu", kaže Voker.

Policija u gradu Tempi i lokalne vlasti, uz pomoć američke Nacionalne agencije za bezbednost na putevima (NHTSA) i Nacionalnog saveta za bezbednost saobraćaja (NTSB) još uvek istražuju incident kako bi utvrdili ko snosi krivicu za ovu tragediju.

Nakon nezgode, Uber je privremeno povukao sva autonomna test vozila sa ulica Arizone, ali i drugih velikih gradova u SAD i Kanadi u kojima vrši ova testiranja, a ubrzo mu se pridružila i Toyota, koja je takođe obustavila testove samovozećih automobila na javnim putevima.

Aktuelno

Automobil godine u svetu je – Volvo XC60!

U tradicionalnom izboru "Svetski automobil godine" (World Car of the Year), čije se finale održava pod okriljem sajma automobila u Njujorku, titula za 2018. pripala je SUV modelu Volvo XC60. To je ujedno prvi Volvo u istoriji koji je postao svetski automobil godine.

Aktuelno četvrtak 29.03. 08:40 Komentara: 30
strana 1 od 11 idi na stranu