Goodyear razvio specijalnu gumu za električna vozila

Proizvođač automobilskih guma izradio je prototip pneumatika EfficientGrip Performance specijalno za električna vozila. Ovaj pneumatik razvijen je tako da zadovolji specifične zahteve električnih automobila i da vozačima i putnicima omogući tihu i udobnu vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

14:59

Goodyear razvio specijalnu gumu za električna vozila
Foto: Goodyear

Na ovogodišnjem međunarodnom Salonu automobila u Ženevi, Goodyear je predstavio brojne novitete iz svog programa. Između ostalog, ponudio je automobilskim entuzijastima uvid u prototip pneumatika EfficientGrip Performance sa tehnologijom Electric Drive namenjen rastućem tržištu električnih vozila.

Sve više propisa koji se odnose na smanjenje emisija, želja da se smanji zavisnost od fosilnih goriva i brz napredak na području tehnologije baterija podstiču razvoj električnih vozila. Ovaj rastući automobilski segment istovremeno postavlja jedinstvene zahteve u pogledu performansi pneumatika.

Rezultati testova koje je sproveo Goodyear pokazali su da se klasični pneumatici na električnim vozilima habaju i do 30% brže zbog, u startu dostupnog, velikog obrtnog momenta električnih motora i dodatne mase vozila zbog teških paketa baterije.

Proizvođači električnih vozila, pored izdržljivosti pneumatika, zahtevaju i sve manji otpor kotrljanja, a kupcima je prioritet što veća autonomija u vožnji, jer je infrastruktura stanica za punjenje baterija u većini država još uvek nedovoljno razvijena.

Treba takođe imati u vidu da su električna vozila pri malim brzinama dva puta tiša od klasičnih vozila, zato i pneumatici moraju da obezbede tihu i udobnu vožnju.
Foto: Goodyear
Prototip EfficientGrip Performance sa tehnologijom Electric Drive donosi sledeća rešenja:

Više pređenih kilometara sa inovativnim dezenom gazećeg sloja: Tanje lamele u gazećem sloju omogućavaju veću površinu naleganja pneumatika na put nego klasični radijalni kanali. Sa većom površinom gume u kontaktu s putem, pneumatik može bolje da reaguje na veliki obrtni moment motora, a na mokroj podlozi održava visoke performanse.

Osim toga, specijalni dezen gazećeg sloja sprečava ulaz zvučnih talasa u kanale i time smanjuje unutrašnju i spoljašnju buku pri kotrljanju.

Konstrukcija sa velikom nosivošću: Unutrašnjost pneumatika podnosi dodatnu masu vozila koju ima zbog baterija, a istovremeno ima optimalnu površinu naleganja za postizanje visokih performansi.

Povećana autonomija u vožnje: Karakteristike materijala u smeši gazećeg sloja omogućavaju izuzetno mali otpor kotrljanja, čime se povećava radijus kretanja vozila i odgovara na veliki obrtni momenta motora. Istovremeno, bočni zid je konstruisan tako da smanjuje aerodinamički otpor, a profilom je smanjena masa koja se vrti, zato je i potrošnja energije manja.

U kompaniji Goodyear predviđaju da bi tehnologiju Electric Drive mogli da uvedu na tržište 2019. godine, u tom cilju već sarađuju sa proizvođačima automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: