Naftni gigant tvrdi: 320 mil. vozila na struju do 2040.

Kompanija British petrol (BP) predviđa da će do 2035. putevima širom sveta saobraćati 190 miliona električnih automobila, a u sledećih 5 godina će stići još 130 miliona.

Podeli

U svojoj najnovijoj prognozi BP je objavio da očekuje značajan pad tražnje za naftnim derivatima, kao rezultat procvata tržišta plug-in hibridnih i električnih vozila.

Prema scenariju koji je izneo ovaj naftni gigant, ukupan broj automobila na struju će do 2040. u celom svetu dostići 320 miliona.

Ako se ostvare predivđanja kompanije BP, otprilike 25% prodatih automobila u 2040. godini koristiće za pogon električnu energiju.

Međutim, kompanija u svoje prognoze nije uključila mogućnost da vlade zemalja do tada potpuno zabrane prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. U tom slučaju bi se ovaj procent povećao na čak 100%.

BP takođe očekuje da prodaja vozila sa plug-in hibridnim pogonom značajno poraste do 2040. pa će se broj ovih vozila na putevima širom sveta približiti ukupnom broju elektroautomobila.

Procenjuje se da će za nešto više od dve decenije plug-in hibridi i električni automobili činiti oko 15% svetskog voznog parka.

Kompanija smatra da će u 2040. automobili sa benzinskim motorima i dalje biti u prodaji, ali da će biti znatno efikasniji i ekonimočniji nego ovi današnji. BP prognozira i da će 2040. drumska vozila u Evropskoj uniji biti u proseku 70 odsto energetski efikasnija od onih iz 2000. godine.

Predviđa se da će automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za 20-ak godina trošiti u proseku oko 3 l/100 km.

Na to kako ćemo koristiti automobile u budućnosti, prema kompaniji BP, uticaće i razvoj “vozila bez vozača”.

strana 1 od 10 idi na stranu