Dizel je zakon!

Uprkos jakom lobiju u svetu protiv dizel motora u autoindustriji, sve manjem zaostatku dizela po pitanju potrošnje i snage, ova vrsta pogonskog goriva i dalje ima jako uporište u Srbiji.

Podeli
Foto: Getty images/Sean Gallup
Foto: Getty images/Sean Gallup

Od afere "Dizelgejt" u SAD 2015. godine dizelu konstantno opada popularnost u svetu, sve je manje tražen i sve se manje kupuje, cena polovnjaka je sve manje održiva, ali se na našim prostorima takav trend i dalje ne oseti.

U anketi koju je sproveo B92.net, vozači u Srbiji (i regionu) i dalje u svom vozilu najradije žele dizel motor. Od oko 3.700 učesnika ankete oko 46% ili 1.700 anketiranih je između pet opcija glasala upravo za dizel.

Na drugom mestu je pogon na benzin sa 37,8%, treći je gas (TNG) sa 11,2%, a na nivou statističke greške su hibridni pogon (3,7%) i metan (1,2%).

Videćemo kako će se ovakav stav naših vozača menjati u budućnosti, pre svega zbog slabije isplativosti dizela, što zbog skupljih troškova održavanja vozila, što zbog sve manje razlike u potrošnji i snazi benzinaca, pre svega sve zastupljenijih turbobenzinaca.

Aktuelno

Vozači (za sada) odahnuli, ali šta ih očekuje kasnije?

Pored izraženog negodovanja i ljutnje, reakcije čitalaca na vest o uvođenju duplog tehničkog pregleda pokazale su da smo kao vozači generalno svesni potrebe za unapređenjem bezbednosti saobraćaja, ali da su neophodne mere koje će suštinski promeniti trenutno stanje na srpskim putevima.

Aktuelno subota 19.05. 08:45 Komentara: 70
strana 1 od 290 idi na stranu