Dizel je zakon!

Uprkos jakom lobiju u svetu protiv dizel motora u autoindustriji, sve manjem zaostatku dizela po pitanju potrošnje i snage, ova vrsta pogonskog goriva i dalje ima jako uporište u Srbiji.

Podeli
Foto: Getty images/Sean Gallup
Foto: Getty images/Sean Gallup

Od afere "Dizelgejt" u SAD 2015. godine dizelu konstantno opada popularnost u svetu, sve je manje tražen i sve se manje kupuje, cena polovnjaka je sve manje održiva, ali se na našim prostorima takav trend i dalje ne oseti.

U anketi koju je sproveo B92.net, vozači u Srbiji (i regionu) i dalje u svom vozilu najradije žele dizel motor. Od oko 3.700 učesnika ankete oko 46% ili 1.700 anketiranih je između pet opcija glasala upravo za dizel.

Na drugom mestu je pogon na benzin sa 37,8%, treći je gas (TNG) sa 11,2%, a na nivou statističke greške su hibridni pogon (3,7%) i metan (1,2%).

Videćemo kako će se ovakav stav naših vozača menjati u budućnosti, pre svega zbog slabije isplativosti dizela, što zbog skupljih troškova održavanja vozila, što zbog sve manje razlike u potrošnji i snazi benzinaca, pre svega sve zastupljenijih turbobenzinaca.

Aktuelno

Vozači, da li vas je iznenadila zakasnela zima?

Prvi ozbiljniji sneg u Beogradu, ali i u nekim drugim većim gradovima u Srbiji, pao je tek krajem februara, pa je moguće da nas je ovako blaga zima razmazila i da smo se previše opustili za volanom. Sada je pravo vreme da pokažemo da se nismo uzalud spremali za zimske uslove vožnje i da nas sneg na kolovozu nije iznenadio.

Aktuelno ponedeljak 26.02. 13:47 Komentara: 38
strana 1 od 10 idi na stranu