Ko je s kim? Ovo su najveće automobilske grupacije

Početak 21. veka u auto-industriji obeležilo je ukrupnjavanje kapitala, a vlasnici nekih tradicionalno ukorenjenih zapadnjačkih brendova postale su dalekoistočne kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2018.

12:25

Ko je s kim? Ovo su najveće automobilske grupacije

Savremeni trendovi u automobilskoj industriji su takvi da manji proizvođači, ukoliko nisu specijalizovani za određenu, specifičnu kategoriju vozila – najčešće skupocene, supersportske automobile – teško mogu da opstanu sami na tržištu u borbi sa auto-gigantima koji vladaju svetskim tržištem.

Sa druge strane, u vrhu vlada velika konkurencija između nekoliko najvećih “igrača”, koji se iz godine u godinu bore za prevlast i titulu najvećeg svetskog proizvođača automobila.

Početak 2018. obeležila je polemika o tome koji auto-gigant je isporučio najviše vozila u prethodnoj godini. Prema objavljenim zvaničnim podacima, grupa Volkswagen je prodala najviše vozila na svetu u 2017, ali joj alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi to osporava, tvrdeći da je VW u ukupan broj uračunao i teške kamioni brendova MAN i Scania, bez kojih bi titula najvećeg svetskog proizvođača pripala upravo francusko-japanskoj alijansi.
I dok oko prvog mesta postoje sporenja, izvesno je da je treća na svetu Toyota, koja je godinama unazad bila broj 1 u svetu.

Činjenica je da neki od najvećih svetskih proizvođača automobila imaju pod svojom kapom znatno više brendova od drugih, ali u ovom slučaju računa se ukupan broj prodatih vozila, bez obzira na to koliko je auto-marki u jednoj grupaciji.

Podsećamo, u svetu trenutno dominira desetak velikih auto-grupacija, a njihova struktura izgleda ovako:

*BMW grupa, koja se sastoji od brendova: BMW, MINI, Rolls-Royce i BMW Motorrad (motocikli)

*Daimler-Benz AG: Mercedes-Benz, Smart, Mercedes-Benz Trucks (kamioni), Freightliner (proizvođač šlepera), Fuso (kamioni), Western Star (šleperi), Bharatbenz (Indija, komercijalna vozila), Mercedes-Benz Vans (laka privredna vozila), Mercedes-Benz Buses (autobusi), Setra (autobusi), Thomas Built (školski autobusi)

*General Motors: Autobaojun (kineski proizvođač automobila), Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden (proizvođač vozila za tržište Australije), Jiefang (kineski proizvođač komercijalnih vozila), Wuling (kineski proizvođač automobila)

*FIAT Chrysler Automobiles (FCA): Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional (privredna vozila), Lancia, Maserati, Ferrari (koji je finansijski odvojen, ali se suštinski smatra delom grupacije)

*Ford Motor Company: Ford, Lincoln

*Honda Motor Company: Honda, Acura, Honda Powersports (motocikli, ATV-ovi, plovila i druga transportna sredstva)

*Hyundai Motor Company: Hyundai, Kia, Genesis (premijum automobilski brend)

*PSA grupa: Peugeot, Citroen, DS (premijum automobilski brend), Opel/Vauxhall (kupljeni od General Motorsa u 2017.)

*Renault-Nissan-Mitsubishi: Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Alpine (sportski automobili), Infiniti (premijum automobilski brend), Datsun (niskobudžetna vozila za brzo rastuća tržišta), Lada, Renault-Samsung (korejski brend), Venucia (kineski brend)

*Tata grupa (Indija): Tata, Land Rover, Jaguar, Tata Daewoo (komercijalna vozila)

*Toyota grupa: Toyota, Lexus, Hino (komercijalna vozila), Daihatsu

*Volkswagen grupa: Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Škoda, MAN (kamioni), Scania (kamioni), Volkswagen komercijalna vozila, Ducati (motocikli)

*Zhejiang Geely (Kina): Geely Auto, Volvo, Lotus, Proton (malezijski brend), London EV Company (bivša London Taxi Company, proizvođač taksi vozila), Polestar (automobili visokih performansi, električni automobili), Lynk & Co (kineski novoosnovani brend specijalizovan za premijum električne automobile), Yuan Cheng Auto (komecijalna vozila), Terrafugia (kompanija za proizvodnju “letećih automobila”)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: