Bez teretnjaka, Renault-Nissan je broj 1 na svetu

Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi objavila je zvanične rezultate prodaje automobila i lakih komercijalnih vozila za 2017. godinu, prema kojima je nadmašila grupaciju Volkswagen - ako se ne računaju teška privredna vozila marki koje posluju u okviru nemačkog auto giganta.

Podeli

Automobilska grupa Renault-Nissan-Mitsubishi saopštila je da je u godini koja je iza nas kupcima širom sveta isporučila 10.608.366 automobila i lakih komercijalnih vozila.

Od toga je Renault grupacija (u okviru koje posluje i rumunska Dacia) prodala 3.761.634 jedinica (+8,5% u odnosu na 2016.), Nissan je isporučio 5.816.278 automobila (+4,6%), a Mitsubishi je plasirao 1.030.454 vozila (+10%).

Iako je Volkswagen još ranije objavio da je zajedno sa svojih 11 brendova u 2017. ukupno prodao 10,74 miliona vozila (uključujući i kamione marki Scania i MAN) i proglasio pobedu kada je reč o tome ko je najveći prodizvođač automobila na svetu, alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi je i pre objavljivanja svojih zvaničnih rezultata osporavala tu tvrdnju.

Prvi čovek alijanse, Karlos Gosn, tada je kazao da je prema njegovoj računici grupacija na čijem je čelu prodala je najviše automobila u 2017. godini.

Iako brojevi nedvosmisleno pokazuju da je Volkswagen na tronu, s obzirom da je 10,74 miliona veće od 10,61 milion, Gosn je svoju tvrdnju objasnio time da je nemački auto-gigant u ukupnu sumu uračunao i prodaju teških teretnih vozila marki Scania i MAN.

Kada se uzme u obzir da su Scania i MAN u 2017. zajedno prodali oko 200.000 kamiona, oduzimanjem od 10,74 miliona, Volkswagen sa 10,54 miliona pada na drugo mesto iza japansko-francuske alijanse, obrazložio je Karlos Gosn.

Prvi čovek grupe Renault-Nissan-Mitsubishi, Karlos Gosn
Prvi čovek grupe Renault-Nissan-Mitsubishi, Karlos Gosn

Posle objavljivanja zvaničnih rezultata prodaje alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi ova sporenja će se verovatno nastaviti, pa ćemo imati dve grupacije koje smatraju da su upravo one najveći proizvođači automobila na svetu.

Renault-Nissan-Mitsubishi prodaje svoja vozila u preko 200 zemalja širom sveta, a okuplja 10 brendova: Renault, Nissan, Mitsubishi Motors, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine, Lada, Infiniti, Venucia i Datsun.

Inače, dugogodišnji najveći proizvođač automobila na svetu, Toyota završila je godinu tek na trećem mestu sa 10,2 miliona prodatih automobila u 2017.

Aktuelno

Vozači (za sada) odahnuli, ali šta ih očekuje kasnije?

Pored izraženog negodovanja i ljutnje, reakcije čitalaca na vest o uvođenju duplog tehničkog pregleda pokazale su da smo kao vozači generalno svesni potrebe za unapređenjem bezbednosti saobraćaja, ali da su neophodne mere koje će suštinski promeniti trenutno stanje na srpskim putevima.

Aktuelno subota 19.05. 08:45 Komentara: 70
strana 1 od 290 idi na stranu