FIAT Tipo puni 30 godina, naslednik nastavlja tradiciju

Italijanski proizvođač je 2015. oživeo ime Tipo za novu porodicu modela iz C segmenta, ali mnogi još pamte njegovog prethodnika koji se pojavio krajem 80-tih.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

13:15

FIAT Tipo puni 30 godina, naslednik nastavlja tradiciju
Originalni FIAT Tipo s kraja 1980-tih

Originalni FIAT Tipo debitovao je 26. januara 1988. kao naslednik modela Ritmo, koji je prethodno zamenio 128-icu.

Još od modela 1100, FIAT automobili prevozili su ne samo italijanske porodice na putevima socijalnog, ekonomskog i tehnološkog razvoja po Italiji, već i po Evropi.
Originalni FIAT Tipo s kraja 1980-tih
Pre trideset godina, originalni Tipo bio je zaista inovativan koncept. Inženjeri FIAT-a napravili su automobil koji ima odlične performanse, komfor i bezbednost, bez kompromisa na drugim elementima, i sa fokusom na ergonomiju kao nikada pre.

Tipo se isticao zbog precizne izrade koristeći inovativne proizvodne tehnologije i materijale visokog kvaliteta, pa je ovaj automobil bio cenjen zbog svoje funkcionalnosti, jednostavnosti i osobenosti.

Funkcionalnost i inovacija materijala

Savremeni Tipo sa 5 vrata
Mnoge osobine FIAT-a Tipo iz 1988. mogu se pronaći i u današnjem modelu. U pogledu dizajna, na primer, Tipo ima jasne linije.

Kako kažu u italijanskom proizvođaču, prednji deo je razvijen horizontalno, izražavajući posebnu dinamičnost u sve tri verzije (sedan, hečbek, karavan). Nezaobilazni, izražajni i aerodinamični bokovi su osobina koju dele originalni i današnji model.

Ono što je karakteristično za hečbek verziju sa 5 vrata – koja budi uspomene na Tipo iz 1988 – jesu velika peta vrata, koja pružaju slobodan pristup gepeku kapaciteta 440 litara (među najvećima u klasi).

Peta vrata bila su inovativna na ovom modelu i pre 30. godina i napravljena su od posebne, lake plastike otporne na koroziju.

Cela porodica modela u jednostavnoj ponudi

Porodica od 3 èlana: Tipo heèbek, sedan i karavan
Tipo iz 1988. bio je jedan od prvih automobila na kome je primenjena modularna platforma koja je pokrenula porodični koncept modela koji danas predstavlja savremeni Tipo u tri karoserijske varijante.

Njegova „šasija“ bila je osnova za druge FIAT modele, kao što su na primer Tempra, sa tradicionalnom limuzinskom i karavan verzijom.

Trideset godina kasnije, Tipo sa 4 vrata, Tipo hečbek i Tipo karavan takođe dele istu mehaničku platformu.

Od FIAT-a Tipo „Digit“ do UconnectTM 7

Sve varijante Tipo porodice danas su opremljene brojnim rešenjima koja čine lakšim život svih putnika u automobilu.

Ponuda obuhvata i UconnectTM 7" HD LIVE sistem, koji je opremljen sedmoinčnim displejem visoke rezolucije osetljivim na dodir. Takođe je dostupan i Uconnect Link sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama, što omogućava povezivost i lakšu i bezbedniju upotrebu smartfona u vožnji.

Davne 1988. godine, Tipo je privukao pažnju zbog svojih posebno modernih i funkcionalnih tehnoloških inovacija: elektronski digitalni instrumenti u okviru „Digit“ konfiguracije bili su integrisani u posebno dizajniranu tablu sa instrumentima.

Digitalni instrumenti u ovoj konfiguraciji bili su vrhunske izrade u pogledu funkcionalnosti i ergonomičnosti i pružali su odličnu vidljivost.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: