Retrovizori postaju "retro"?

Sa unapređenjem tehnologije kamera, otvara se mogućnost da se klasični spoljni retrovizori sa ogledalima zamene minijaturnim kamerama.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

10:13

Retrovizori postaju
Foto: B92 (ilustracija)

Ideja da se umesto spoljnih retrovizora na automobilima instaliraju kamere nije nova i već je primenjivana na brojnim konceptima, ali još nije zaživela na serijskim modelima.

I pored mnogih prednosti koje donosi ugradnja kamera, kao što je unapređenje aerodinamičkih karakteristika vozila i smanjenje mase, klasična ogledala i dalje imaju primat u auto-industriji. Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni, jer se kamere usavršavaju tako da sada mogu da bolje detektuju vozila koja se približavaju otpozadi.

Mitsubishi je jedan od proizvođača koji rade na ovoj tehnologiji i - prema najavama iz te kompanije - planira da uvede kamere umesto spoljnih retrovizora na serijskim modelima u Japanu već od 2019. godine.
Mitsubishi CA-MiEV koncept iz 2013. sa kamerama umesto spoljnih retrovizora
Japanski proizvođač nedavno je objavio da razvija do sada najsavršeniju kameru za korišćenje u automobilskoj industriji. Kako kažu u kompaniji, ova kamera može da detektuje objekte na rastojanju do 100 metara.

Bazirana je na veštačkoj inteligenicji i očekuje se da njena upotreba doprinese smanjenju saobraćajnih nezgoda, posebno onih koje nastaju prilikom promene vozne trake na autoputevima i saobraćajnicama sa više traka.

Kamera na kojoj radi Mitsubishi koristi tehnologiju koja "imitira" ljudski vid i fokusiranje oka na određene delove vidnog polja, kako bi se što ranije detektovalo vozilo koje se približava. Pritom, kamera je u stanju da "razlikuje" automobile od, recimo, motocikala ili pešaka.
Mitsubishi CA-MiEV koncept iz 2013. sa kamerama umesto spoljnih retrovizora
U poređenju sa kamerama koje se trenutno koriste u auto-industirji i koje detektuju objekte na udaljenosti od 30-ak metara, Mitsubishijeva ih prepoznaje na rastojanju od čak 100 metara. U japanskoj kompaniji kažu da je unapređena i preciznost detekcije objekata sa 14% na 81%.

Mitsubishi planira da prve serijske automobile opremi ovim kamerama umesto retrovizorima sa ogledalima 2019. godine, na japanskim putevima.

Japan je među prvima u svetu napravio prvi, pravni korak ka realizaciji ove ideje kada je 2016. zakonom omogućio ugradnju kamera u spoljne retovizore u produkcijskim modelima automobila.

Među auto-kompanijama koje su ranije najavljivale uvođenje kamera umesto ogledala je i BMW, koji je 2016. predstavio koncept "i8 Mirrorless". BMW je tada saopštio da planira da od 2019. počne da ugrađuje kamere umesto spoljnih retrovizora u svoje serijske modele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: