Ko je zaista najveći proizvođač automobila na svetu?

Nakon što su dve velike automobilske grupacije objavile podatke o prodaji u 2017. godini, pojavila su se sporenja o tome koji proizvođač je najveći na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

10:16

Ko je zaista najveći proizvođač automobila na svetu?
Foto: B92 (ilustracija)

Volkswagen grupa izašla je u javnost sa podatkom da je u 2017. isporučila kupcima 10,74 miliona vozila, što joj donosi zvanje najvećeg svetskog proizvođača automobila, s obzirom da je najbliži pratilac, Renault-Nissan-Mitsubishi, u istom periodu prodao 10,6 miliona četvorotočkaša. Ali, da li je stvarno tako?

Prvi čovek alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, Karlos Gosn, tvrdi drugačije. Prema njegovoj računici, grupacija na čijem je čelu prodala je najviše automobila u 2017. godini.

Iako brojevi nedvosmisleno pokazuju da je Volkswagen na tronu, s obzirom da je 10,74 miliona veće od 10,6 miliona, Gosn kaže da je nemački auto-gigant u ukupnu sumu uračunao i prodaju teških teretnih vozila marki Scania i MAN, koje su u vlasništvu Volkswagena.

Sa druge strane, Renault-Nissan-Mitsubishi je u svojih 10,6 miliona navodno uvrstio samo putnička i laka komercijalna vozila.

Kada se uzme u obzir da su Scania i MAN u 2017. zajedno prodali oko 200.000 kamiona, oduzimanjem od 10,74 miliona, Volkswagen sa 10,54 miliona pada na drugo mesto iza japansko-francuske alijanse, smatra Karlos Gosn.

Ako bi se usvojila njegova računica, Renault-Nissan-Mitsubishi bi bez dileme bio najveći proizvođač automobila na svetu u protekloj godini. Inače, ova alijansa pod svojim okriljem, osim pomenuta tri brenda, ima i ruski AvtoVAZ, rumunsku Daciju, kao i niskobudžetni brend Datsun, koji je pre nekoliko godina "vraćen u život".

Volkswagen grupa, sa svoje strane, obuhvata 11 što automobilskih, što kamionskih marki.

Ako se pitate šta je sa dugogodišnjim najvećim proizvođačem automobila na svetu, Toyotom, ova kompanija još nije saopštila zvanične prodajne rezultate za 2017, ali je ranije objavila da očekuje da ukupan broj isporuka dostigne oko 10,35 miliona vozila. Toyota u svom vlasništvu pored matičnog brenda ima i marke Lexus, Daihatsu i Hino.

Podsećamo, redosled u 2016. bio je sledeći: 1. Volkswagen (10,3 miliona prodatih vozila), 2. Toyota (10,2 miliona), 3. Renault-Nissan (9,96 miliona).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: