Punto dobio 0 zvezdica za bezbednost na EuroNCAP testu

Dugogodišnje pooštravanje kriterijuma ocenjivanja i odugovlačenje FIAT-a sa zamenom modela koji je na tržištu još od 2005. godine, uticali su na to da Punto dobije najslabiju ocenu u istoriji EuroNCAP-a.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.12.2017.

14:25

Punto dobio 0 zvezdica za bezbednost na EuroNCAP testu
Screenshot YouTube/EuroNCAP

U okviru poslednje ture testova bezbednosti novih vozila koja se prodaju na evropskom tržištu, EuroNCAP je ispitao i ocenio više modela.

Neki od testiranih automobila ocenjuju se prvi put, s obzirom da su predstavljeni tek tokom 2017, dok su drugi, poput pomenutog Punta, ili Alfine Giuliette već duži niz godina prisutni na tržištu, pa su se na testu našle aktuelne verzije koje se trenutno prodaju u Evropi.

FIAT Punto, koji je najgore prošao na testu s obzirom da je od mogućih 5 osvojio 0 zvezdica, donekle ima opravdanje za ovako loš rezultat jer se u prodaji nalazi duže od jedne decenije, a za to vreme nije dovoljno unapređivan na polju bezbednosti (pre svega kada su u pitanju elektronski sistemi asistencije) da bi mogao da uhvati priključak sa najsavremenijim standardima automobilske industrije.

EuroNCAP je testirao aktuelnu verziju sa 5 vrata, opremljenu 1.2 litarskim benzincem sa 65 ks i petobrzinskim manuelnim menjačem. Punto je na polju bezbednosti odraslih putnika zabeležio skor 51%, dok je u oblasti zaštite dece-putnika ocenjen sa samo 43%.

Nešto bolje je prošao kada je reč o bezbednosti pešaka (52%), dok je na polju elektronskih sistema asistencije, oblasti kojoj EuroNCAP pridaje sve veči značaj prilikom ocenjivanja, zabeležio rezultat od 0%!

Pogledajte snimak testa simulacije sudara: Pored Punta, testirano je još nekoliko modela, među kojima su i neki koji su se tek pojavili na tržištu.

Tako je novi Dacia Duster dobio samo 3 zvezdice, kao i krosover MG ZS, dok je Kia Stonic testirana u dve verzije - u varijanti sa standarnom opremom dobila je 3 zvezdice, dok je verzija sa opcionim bezbednosnim paketom ocenjena sa maksimalnih 5 zvezdica.

Na testu se našla i Toyota Aygo za 2017, koja je takođe ispitivana u dve varijante, sa standardnom i dodatnom bezbednosnom opremom. U prvom slučaju ocenjena je sa 3, a u drugom sa 4 zvezdice.

Još jedan Toyotin model - Yaris za 2017, dobio je maksimalnih 5 zvezdica. U najnovijoj turi testiranja bilo je još nekoliko modela koji su prošli sa relativno skromnim rezultatom – 3 zvezdice za bezbednost dobili su Alfa Romeo Giulietta za 2017, DS3 za 2017, Ford C-MAX/Grand C-MAX za 2017. i Opel Karl .

Sa druge strane, superiorni su bili Hyundai Kona, Kia Stinger, BMW Serije 6 GT i Jaguar F-Pace – svi ovi modeli već u standardnim verzijama ocenjeni su sa maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost.

U nastavku možete pogledati video-snimke testova svih navedenih modela:

Toyota Aygo Hyundai Kona Alfa Romeo Giulietta BMW Serije 6 GT Opel Karl Ford Grand C-MAX MG ZS Toyota Yaris DS 3 Dacia Duster Jaguar F-Pace Kia Stinger

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: