Renault je zakoračio u budućnost, ovaj auto to dokazuje

Pošto je u septembru na auto-salonu u Frankfurtu predstavio futuristički koncept Symbioz, francuski proizvođač napravio je prvi prototip ovog vozila budućnosti i započeo testiranje automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

11:02

Renault je zakoračio u budućnost, ovaj auto to dokazuje

U Renaultu tvrde da je prototip napravljen u skladu sa principima "nivoa 4" (od mogućih 5) samovozećih automobila.To znači da će vozač moći u potpunosti da prepusti upravljanje automobila kompjuteru, na određenim deonicama puta, ali i da će moći da preuzme komande kad to poželi.

Za razliku od "nivoa 4", "nivo 5" sasvim ukida potrebu za postojanjem manuelnih komadi u samovozećim automobilima, pa vozač postaje običan putnik u vozilu.

Renault Symbioz prototip, prema rečima ljudi iz kompanije, omogućava vozačima da u 2017. iskuse kako će izgledati "vožnja" automobila 2023. Osim što je projektovan kao samovozeći automobil, Symbioz je takođe vozilo sa nultom emisijom, s obzirom da ga pogone dva elektromotora, ali i potpuno povezano na informacionu mrežu, što znači da može da razmenjuje podatke sa drugim vozilima u realnom vremenu.

Kako bi širem auditorijumu što bolje približio iskustvo vožnje jednog ovakvog automobila, Renault će omogućiti novinarima da testiraju prototip. Testno vozilo ima dva elektromotora koja su postavljena na zadnju osovinu, ali i Renaul 4Control sistem upravljanja na sva 4 točka.
Prema specifikacijama, pogonski sistem ima stalnih 500 ks (360 kW) i 550 Nm, dok je maksimalna moguća snaga 680 ks (500 kW), a najveći obrtni moment 660 Nm. Automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 6 s.

Iako je prototip opremljen baterijama kapaciteta 72 kWh, mehanička platforma vozila dozvoljava ugradnju baterija maksimalnog kapaciteta 100 kWh. Poređenja radi, najskuplji Tesla Model S ima baterije istog kapaciteta.

Renault je saopštio da je baterije u Symbioz prototipu moguće napuniti do 80% maksimalnog kapaciteta za manje od pola sata.
Po dimenzijama (D/Š/V: 4,92/1,92/1,44 m, međuosovinsko rastojanje 3,07 m) ovaj četvorosed spada u klasu limuzina više srednje klase, a dizajniran je tako da pruži maksimalni komfor putnicima u vožnji.

Linije automobila su izuzetno aerodinamične, kako bi se otpor vazduha sveo na minimum i obezbedila što veća efikasnost u vožnji (veća kilometraža sa manjom potrošnjom električne enerigije i, poslednično, veća autonomija na putu).
Sistem autonomne vožnje sastoji se od brojnih perifernih uređaja, poput lidara, radara, ultrazvučnih senzora, prednjih, zadnjih i bočnih kamera. Klasična centralna konzola u kabini ne postoji, pa automobil praktično ima potpuno ravan pod u unutrašnjosti.

Komandna tabla sastoji se iz tri digitalna dispeja - dva na središnjem delu koriste se za multimediju, klimatizaciju i upravljanje ostalim funkcijama u vozilu, dok je onaj ispred vozača zamena za konvencionalnu instrument tablu.

Klasične retrovizore sa ogledalima zamenile su male kamere i dva bočna i jedan centralni displej (na poziciji unutrašnjeg retrovizora).
Interesantno je da se položaj nekih segmenata u kabini menja u zavisnosti u kom se modu auto nalazi.

Ako je uključen režim autonomne vožnje, volan i instrument tabla uvlače se za 12 cm, čime se dobija više komfora za vozača, koji može da se opusti u svom sedištu dok kompjuter preuzima njegove dužnosti.
Kada je auto u Dynamic modu, koji je namenjen žustrijem i angažovanijem stilu vožnje, bočna podrška na vozačevom sedištu se produžava, kako bi telo imalo bolju potporu prilikom skretanja i vožnju kroz krivine. Tom prilikom prilagođavaju se i podešavanja elektromotora, upravljačkog sistema i ogibljenja.

U Classic modu Symbioz se vozi kao i svaki drugi konvencionalni automobil. Još jedna zanimljivost su virtuelne naočari, koje vozač može da stavi kada je auto u autonomnom modu, kako bi doživeo iskustvo virtuelne stvarnosti u vožnji.
Renault očekuje da će do 2022. biti spreman za serijsku proizvodnju vozila sa “nivoom 4” autonomne vožnje.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: