Procurilo: GM je na svakoj Opel Amperi-E gubio 10.000 €

U relativno kratkom periodu prodaje električne Ampere-E, dok je još bio vlasnik kompanije Opel, General Motors je imao prilične gubitke na ovom modelu.

Podeli

Svaki prodati primerak električnog modela Opel Ampera-E značio je za američkog giganta gubitak od 10.000 evra, piše Rojters.

Ampera-E, koja je u stvari prepakovani Chevrolet Bolt sa Opelovom značkom, proizvodi se u fabrici General Motorsa (GM) u SAD. U gamu vozila brenda Opel uvedena je u vreme dok je GM bio vlasnik ove nemačke auto-marke, kako bi pomogla da se smanji prosečna emisija Opelovih vozila i tako zadovolje strože evropske ekološke norme.

Kada je letos francuski PSA i zvanično preuzeo Opel, želeo je da nastavi sa prodajom Ampere-E, kako barem u periodu tranzicije ne bi imao problema sa pomenutim emisionim standardima čitavog brenda.

Međutim, ispostavilo se da će prodaja ovog modela u Evropi generisati gubitke kojih Opel, sada pod kapom PSA, želi da se reši i da postane profitabilna marka.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

U međuvremenu, PSA koji je američkom gigantu platio 1,3 milijarde evra za preuzimanje kompanije Opel, zahteva polovinu novca nazad, jer je tek sad uvideo puni obim problema povezanih sa emisijom CO2 i izloženost evropskim kaznama, kažu izvori upoznati sa situacijom.

Francuska kompanija je poručila GM-u da joj duguje više od pola milijarde evra i da namerava da podnese tužbu zbog obmane u pogledu Opelove strategije emisije gasova, tvrde dva izvora upoznata sa situacijom.

Neposredno pre nego što je PSA izašao u javnost sa ovim informacijama, Opel je prestao da prima narudžbine kupaca za model Ampera-E, a kao zvaničan razlog navedeno je da iz američke fabrike, u kojoj se ovaj model proizvodi zajedno sa sestrinskim Chervoletom Bolt, ne stiže dovoljan broj vozila u Evropu.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Trenutni razvoj događaja gura Amperu-E sve dalje od evropskog tržišta, čime će se naneti i šteta ukupnom rastu prodaje električnih automobila na Starom kontinentu, gde se Amperi-e predviđala lepa budućnost.

Naime, ovaj automobil sa 5 sedišta prema NEDC ciklusu ima je autonomiju u vožnji izdašnih 520 km, a dva nemačka novinara uspela su da pređu čak 754,9 km bez usputnog zaustavljanja radi dopune baterija. U Nemačkoj se uz državne subvencije prodavao za oko 35.000 evra, a veliko interesovanje za Amperom-E vlada i u Norveškoj, gde se broj narudžbina meri u hiljadama.

Inače, Ampera-E nije jedini model na kome proizvođač generiše značajne gubitke. FIAT, na primer, u SAD gubi po 20.000 dolara (oko 16.900 evra) na svakom prodatom električnom automobilu 500e, a i pomenuti GM svojevremeno je priznao da na svakom prodatom primerku električnog modela Chevrolet Bolt gubi 9.000 dolara (7.600 evra).

Aktuelno

Najtraženiji polovnjaci u 2017.

Ako ste se zapitali koji su to polovni automobili bili najtraženiji u Srbiji u protekloj godini, odgovor je jednostavan - potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju manje od 2.000 evra. Prema podacima koje je objavio sajt Polovni automobili ubedljivo najveći broj kupaca (48%) traži vozila upravo tog cenovnog razreda, što je najbolji pokazatelj trenutne kupovne moći naših vozača.

Aktuelno nedelja 31.12. 09:08 Komentara: 140

Može li snimak sa kamere u vozilu biti dokaz na sudu?

Postoje saobraćajne nezgode u kojima je vrlo teško dokazati šta se zapravo dogodilo, a praksa pokazuje da su kamere koje snimaju vožnju iz vozila vrlo korisne i da mogu poštedeti vozače niza vrlo ozbiljnih neprilika, kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Aktuelno utorak 26.12. 12:20 Komentara: 55

Autonomna vozila ili ne: Da li ćemo uopšte imati izbor?

Drumski saobraćaj je jedna od oblasti u kojoj Srbija prilično zaostaje za razvijenim svetom, pa je priča o samovozećim automobilima za mnoge od nas na nivou naučne fantastike. Ipak, savremeni trendovi u auto-industriji pokazuju da se najveći svetski proizvođači, ali i IT kompanije uveliko pripremaju za budućnost u kojoj će o postupcima u vožnji automobila odlučivati kompjuteri, a ne ljudi koji se nalaze u tim vozilima.

Aktuelno petak 22.12. 15:05 Komentara: 35
strana 1 od 10 idi na stranu