Tesla predstavio električni kamion sa dometom od 800 km

Nakon velikog uspeha koji je postigao sa luksuznim električnim putničkim vozilima, Ilon Mask je predstavio prvi Teslin kamion na struju, kojim ulazi u novu sferu poslovanja.

Podeli

Još jedna "bomba" iz Tesle: Mask otkrio novi Roadster!

Prvi čovek kompanije otkrio je izgled i tehničke detalje kamiona-šlepera Tesla Semi, na svečanoj prezentaciji koja je održana u Los Anđelesu u petak rano ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Premijera električnog kamiona, za koji Mask tvrdi da predstavlja budućnost teretnog saobraćaja, bila je najpre planirana za 26. oktobar, ali je pomerena za 16. novembar u 20 časova po američkom pacifičkom vremenu, jer je usled poteškoća u proizvodnji Modela 3 fokus kompanije usmeren na taj putnički automobil.

Tesla Semi ima izrazito aerodinamičan dizajn spoljašnjosti, kako bi se maksimalno smanjio otpor vazduha u vožnji krstarećim brzinama na autoputu, i samim tim povećala autonomija, dok je unutrašnjost minimalistička, u skladu sa filozofijom primenjenom na Teslinim putničkim automobilima.

S tom razlikom što su vozaču kamiona na raspolaganju dva velika tableta, umesto jednog, na kojima prati sve funkcije vozila, zadaje komande i vrši podešavanja.

Prvo, i verovatno najvažnije kada je reč o bilo kom električnom vozilu – autonomija kamiona sa punim baterijama znatno je veća nego što se spekulisalo i prema fabričkim podacima iznosi čak 500 milja (preko 800 km), što je sasvim dovoljno da se vozilo koristi na srednjim distancama za prevoz tereta, za koje je Tesla Semi i konstruisan.

Kako tvrde u kompaniji, Tesla Semi je u stanju da pređe tu distancu, bez potrebe da dopunjava baterije, u uslovima vožnje po autoputu i pod punim opterećenjem od 36 tona.

Takođe, kada je potpuno opterećen, kamion-šleper na električni pogon od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzava za 20 sekundi, što je, ističe Mask, znatno brže od bilo kog sličnog teretnog vozila sa dizel motorom na tržištu. Još je impresivnija brojka kada Tesla Semi otkači prikolicu – tada se ovo vreme spušta na samo 5 sekundi!

To znači da kada je prazan, kamion ubrzava poput sportskog automobila. Da bi postigao ovakav rezultata, Tesla Semi je opremljen sa 4 nezavisna elektromotora, od kojih svaki pokreće po jedan od 4 zadnja (pogonska) točka – kamion ukupno ima 6 točkova. Snaga pogonskog sistema za sada nije saopštena.

Jedna od karakteristika Teslinih putničkih automobila je sistem polu-autopilota, koji neće izostati ni na električnom kamionu.

Vozilo je standardno opremljeno tehnologijama za automatsko održavanje kamiona u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće i sistemom autonomnog kočenja za slučaj opasnosti.

Iako je reč o prvom kamionu koji je konstruisan u Tesli, u kompaniji tvrde da će ovo vozilo biti veoma pouzdano. Da bi u to uverio potencijalne klijente, proizvođač daje garanciju da se Tesla Semi neće kvariti u vožnji u prvih milion pređenih milja (1,6 miliona km).

Vlasnici kamiona takođe će imati pogodnost da vozilo dopunjavaju na novim, takozvanim “megapunjačima”, koji omogućavaju da se baterije dopune za 30 minuta energijom koja obezbeđuje da kamion pređe dodatnih 400 milja (oko 640 km).

U nastavku možete pogledati video-snimak prezentacije Teslinog električnog kamiona:

strana 1 od 10 idi na stranu