50 godina Bosch elektronskog sistema za ubrizgavanje

Bio je to projekat u najvećoj tajnosti. Nijedan kupac iz automobilske industrije nije mogao da sazna bilo šta o revolucionarnoj tehnologiji na kojoj su Bosch inženjeri radili.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

13:55

50 godina Bosch elektronskog sistema za ubrizgavanje
Foto: Bosch

Kada su zaposleni kompanije Bosch kupili prvo test vozilo 1959. godine, odlučeno je da to bude regularno vozilo kompanije. Zapravo, to vozilo je prepravljeno da bude test vozilo za najtajniji projekat: elektronski upravljano ubrizgavanje benzina.

Svaki put pre nego što je vozilo servisirano, a na osnovu izjave inženjera Hajnriha Knapa, na vozilo je vraćan originalni karburator, kako proizvođač automobila ne bi posumnjao na čemu Bosch radi.

Herman Šol je imao vodeću ulogu u razvoju elektronskog sistema ubrizgavanja benzina od 1962. godine. Sada počasni predsednik Bosch Grupe, Šol se priseća:

„Kada smo predstavili sistem 1964. godine, naš kupac Volkswagen je prvobitno bio skeptičan, kao i ostali proizvođači automobila, kad smo pokušali da ih uverimo u vrednost našeg inovativnog sistema ubrizgavanja“.

Kada su inženjeri počeli sa radom, postojalo je samo jedno test vozilo, i kupci su dali kompaniji Bosch samo dve godine kako bi pripremili sistem za proizvodnju. Sistem je bio daleko ispred svog vremena i u tom trenutku, nijedan sličan sistem nije bio u serijskoj proizvodnji.

Prema Šolu, „proizvođači su morali da prihvate određeni rizik“.

Bolje performanse, manja potrošnja – dva izuzetno jaka argumenta

Foto: Bosch
Tog 14. septembra 1967. godine, Bosch je predstavio elektronski upravljani „Džetronik“ na Međunarodnom auto-salonu u Frankfurtu. Iste godine sistem je predstavljen na tržištu Severne Amerike, za nove modele Volkswagena.

Novi, oštriji zakoni o emisiji štetnih gasova su zahtevali ovakav novi tip vozila.

U Evropi, Džetronik je bio dostupan 1968. Manja potrošnja i veća snaga na početku su koštali dodatnih 10 odstou poređenju sa modelima sa karburatorom.

Na početku, veoma mali broj kupaca je poručilo automobil sa ovom tehnologijom. Međutim, proizvođači automobila su primetili dve ključne prednosti Džetronik sistema – manja potrošnja benzina i potencijal za povećanje performansi motora.

Ovo je dovelo do toga da BMW, Citroen, Jaguar, Lancia, Mercedes-Benz, Opel, Renault, Saab i Volvo počnu da primenjuju ovu tehnologiju u svojim najskupljim modelima od 1969. godine na dalje. Na kraju, elektronika je pobedila - u pripremi smeše vazduh-gorivo samo elektronika je mogla da postigne značajno smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova.

Ova inovativna tehnologija je pripremila teren za nove standarde, u kojima je Bosch takođe učestvovao. Bilo da je reč o ABS, TravelPilot i ESP sistemima, sistemima vazdušnih jastuka ili autonomnosti i umreženosti automobila budućnosti, poverenje ljudi u elektroniku ne bi bilo na takvom nivou bez pionirskog posla Džetronik sistema i mnogi današnji elektronski sistemi u automobilskoj industriji možda bi ostali samo pusti snovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: