Vreme je da stavim zimske gume, ili ipak da pričekam?

Samo jedan dan deli nas od 1. novembra, datuma koji označava početak obaveze korišćenja zimskih guma na vozilima u Srbiji – u uslovima snega, leda i poledice. Ali, da li je baš sve tako jednostavno?

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

10:56

Vreme je da stavim zimske gume, ili ipak da pričekam?
Foto: B92

Vozači u Srbiji već duži niz godina 1. novembar pamte kao onaj prelomni dan, kada je zakonodavac predvideo da počinju zimski uslovi vožnje i kada je – barem za one koji imaju dva kompleta pneumatika – letnje gume potrebno zameniti zimskim.

Međutim, činjenica je da mnogi vozači i dalje nisu upoznati sa izmenjenim zakonskim uslovom - koji važi još od 2013. godine - da su zimske gume obavezne samo onda kada je sneg, led i poledica.

Po tom pravilniku vozači su dobili veću slobodu u odlučivanju kada će da zamene pneumatike na svom automobilu, ali se od njih očekuje i da se ponašaju odgovornije kada donose jednu takvu odluku.

Drugim rečima, sada imaju mogućnost da se, na primer, tokom cele zime voze na letnjim gumama, ali samo kada im vremenski uslovi to dopuštaju (kada je suvo i toplije vreme, bez snega ili leda). Zakonodavac im je poklonio poverenje da mogu sami da procene kada smeju, a kada ne da upravljaju vozilom na čijim točkovima su i dalje letnje gume.

Koje su prednosti ovakve mogućnosti i koliko je ona zaista praktična

Ova opcija svakako odgovara jednom manjem broju vozača koji automobil ne koriste često i koji (zbog načina života, lokacije na kojoj žive i rade i sl.) sebi mogu da dozvole da u danima kada su sneg i poledica ostave svoj auto parkiran, otpešače do prodavnice ili posla, koriste javni gradski prevoz ili taksi, dok tokom ostatka zime mogu da voze bez problema.

Ipak, i njima se može desiti da im, usled nekih nepredviđenih okolnosti, iznenada zatreba automobil baš kada napolju počne da pada sneg. U takvim slučajevima imaju opciju da na brzinu montiraju zimske gume (kod vulkanizera ili u svojoj garaži, ako su im zimske gume postavljene na rezervni komplet felni) ili, što je verovatnije, da se zbog urgentnosti situacije odvezu na letnjim pneumaticima i tako prekrše zakon, ali i dovedu sebe i druge u opasnost. Takođe, kada jednom montiraju zimske pneumatike, više im se ne isplati da ih skidaju do kraja zime, bez obzira da li će ili ne ponovo voziti po snegu.

Osim toga, postoje i vozači koji zbog loše materijalne situacije ili želje za uštedom uopšte ne poseduju zimske gume. Teško je zamisliti da će oni kupovati zimski komplet guma i otići da ih montiraju, samo zato što iz nekog razloga iznenada treba da koriste svoj automobil po snegu, već će radije rizikovati da se negde zaglave, da budu kažnjeni ili da izazovu udes.

Dakle, opcija da zimu izgurate na letnjim gumama postoji, ali u idealnim okolnostima - u praksi nije baš lako izvodljiva.

Nije problem samo sneg...

Sneg, led i poledica nisu jedini razlozi zašto biste letnje gume na svom automobilu zamenili zimskim. Bitna je i temperatura vazduha, a stručnjaci se uglavnom slažu u tome da je 7 °C temperatura koja bi trebalo da posluži kao odrednica kada treba menjati gume.

Zima može da bude i suva, bez mnogo padavina, ali sa dosta ledenih dana, kada se temperatura uopšte ne penje iznad nule. U takvim okolnostima, iako zakonodavac ne insistira, bilo bi razumno voziti se na zimskim pneumaticima.

Naime, osim što ima drugačije šare na gaznoj površini, zimska guma se od letnje razlikuje i po tome što je izrađena od drugačije smeše, kako se na niskim temperaturama ne bi previše stvdnula i kako bi pružila bolje prijanjanje za asfalt (kraći zaustavni put prilikom kočenja, bolje ponašanje vozila prilikom nagle promene pravca i u kriviniama i sl.).

Sa druge strane, zimske gume se pri visokim temperaturama znatno brže troši, naročito pri oštrom kočenju, skretanju i ubrzavanju. Dakle, brže će "oćelaviti", pa ćete ranije morati da kupite nove.

Vozačima je tako ostavljeno da prema savesti i po sopstvenoj proceni odluče kada je pravi trenutak da montiraju (a zatim, kada prođe zima, i skinu) zimske gume, pri čemu im orijentir više ne mora da bude datum (1. novembar) već dugoročna vremenska prognoza.

Međutim, ni sa ovog aspekta situacija nije jednostavna. Period godine koji je pred nama specifičan je po tome što su noćne i jutarnje temperature prilično niske (svakako niže od pomenutih 7 °C), dok se tokom sunčanih dana dnevne često penju i do 15 stepeni.

Takođe, činjenica je da u ovo vreme znaju da se smenjuju periodi od po nekoliko toplih i hladnih dana, kada je temperatura konstantno ili ispod ili iznad 7 °C, pa se postavlja pitanje kada menjati gume?

Nema univerzalnog odgovora – tu dilemu svaki vozač mora individualno da reši, u zavisnosti od vremenske prognoze, područja i nadmorske visine na kojoj živi, doba dana kada najčešće koristi automobil. Zato se i ne treba suviše opterećivati praćenjem temperature iz dana u dan, već kada vidite da prognostičari najavljuju "pravu zimu", sa snegom i mrazevima, ne čekajte i menjajte pneumatike.

Sa najavom snega očekujte i gužve kod vulkanizera

Tu dolazimo do još jednog problema – kada se prema vremenskoj prognozi očekuje naglo zahlađenje se snegom, svi oni koji do tada nisu stavili zimske gume pojuriće do vulkanizerskih radnji, čiji su kapaciteti naravno ograničeni, i nastaće gužve, pa ćete verovatno dugo čekati na svoj red.

Pri odlučivanju o tome kada je najbolji trenutak za zamenu guma, treba da imate u vidu i ovaj detalj, kako ne biste satima sedeli u automobilu i bespotrebno gubili dragoceno vreme, kada ste, na primer, to mogli da uradite nedelju dana ranije, dok je još bilo lepo vreme.

Inače, po praviliniku o zimskoj opremi, dozvoljeno je da se zimske gume montiraju i van zimske sezone (po pravilniku ona traje od 1. novembra do 1. aprila sledeće godine), zbog eventualnih snežnih padavina ili leda, tako da vozači ne moraju da čekaju famozni 1. novembar.

Za kraj, ovog puta nećemo o kaznama i sankcijama, mada su i one jedan od faktora koji treba da natera vozače da se odgovorno ponašaju. Dovoljno je da vas još jednom podsetimo da će montiranjem odgovarajućih guma u zavisnosti od sezone (pojednostavljeno, leti – letnjih, zimi – zimskih) vaš automobil biti bezbednije prevozno sredstvo, kako za vaše bližnje, tako i za najmilije drugih vozača, sa kojima svakodnevno delite ulice i puteve kojima se krećete.

O tome koja je vaša strategija za promenu guma pred zimu, možete pisati u komentarima, gde takođe možete sa drugim čitaocima podeliti korisne savete na ovu temu.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: