Grčka je dom prvog modernog električnog automobila

Enfild 8000 je jedan od prvih električnih automobila na svetu, a simpatičan mali dvosed je bio i izuzetno ekonomičan. Zanimljivo je da je nastao upravo na grčkom ostrvu Siros gde je i danas izložen u Industrijskom muzeju u Ermupolisu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2017.

12:00

Grčka je dom prvog modernog električnog automobila
foto: B92

Sve je počelo kada je vlasnik britanske kompanije Enfild Automotive, Janis Gulandris početkom sedamdesetih godina prošlog veka kontaktirao Jorgosa Mihaila koji se bavio izgradnjom spejs-šatlova za NASA-u. Naime, on je je jako želeo da prvi električni auto bude proizveden baš u Grčkoj, a njegovu dalju proizvodnju preuzeće kompanija Enfild u Britaniji.

I za same Grke je bilo do velike važnosti da nastave vezu sa Gulardisovom kompanijom u Britaniji budući da je upravo ona prizvodila vozila uz pomoć kojih su se borili protiv Nemaca u Drugom svetskom ratu.

Da je maleni automobil bio veliko i ponajviše praktično otkriće za vreme u kojem je proizveden svedoči i interesovanje za njega iz celog sveta.

“Ne znam da li je prvi električni automobil u svetu, ali nekadašnji guverner Kalifornije silno je želeo da otkupi patent za ova kola. Ipak, Gulardis je bio tvrdoglav čovek i nikada ne bi prodao svoje dete, kako je voleo da kaže. Zato je ovaj prvi primerak zauvek ostao na Sirosu“, ispričao je za B92 kurator Industrijskog muzeja Sirosa, Akilis Dimitropulos.
foto: B92
Maleni dvosed na baterije više je bio popularan van granica Grčke, posebno u Londonu gde je prodat u 123 primerka, a nekoliko stotina prodato je i u Švedskoj gde su ga koristili kao osnovno prevozno sredstvo u rudnicima.
foto: B92
Radio je na osam baterija, a nakon sedam sati punjenja mogao je da izdrži naredna 24 sata. Dostizao je brzinu od 80 kilometara na čas, a bio je savršen automobil za grad gde je prelazio oko 70 kilometara dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: