Bolji od "ležećeg policajca" ili ne? 3D pešački

Island je još jedna u nizu zemalja koje pokušavaju da unaprede bezbednost pešaka u saobraćaju iscrtavanjem takozvanih 3D "zebri" na pešačkim prelazima, kako bi naterali vozače da uspore.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.10.2017.

08:56

Bolji od
Screenshot YouTube

Obeleženi pešački prelazi na mestima na kojima nema semafora nisu dovoljno upozorenje koje bi navelo nepažljive vozače da uspore, pa su i dalje potencijalno opasni za pešake, a naročito decu.

Zato se vlasti u zemljama širom sveta dovijaju na različite načine kako bi naterali one koji prebrzo voze u blizini pešačkih prelaza - pogotovo pored škola i obdaništa - da uspore do brzine koja im omogućava da se bezbedno zaustave ispred zebre, ako se na njoj zatekne pešak.

Osim saobraćajnih znakova, primenjuju se i druge metode, od kojih je najzastupljenija (kao i na našim luicama) postavljanje usporivača saobraćaja, poznatijih kao "ležeči policajci". Problem sa ovom vrstom prepreke, naročito sa tipovima koji se postavljaju po gradovima u Srbiji, je što ona znatno otežava kretanje vozila jer je često neophodno da vozač u potpunosti zaustavi vozilo, kako bi pažljivo prešao preko ležećeg da ne ošteti automobil.

U nekim zemljama poslednjih godina javila se ideja da se umesto fizičkih "ležečih policajaca" postave virtuelni, 3D, iscrtani na kolovozu. Ova metoda najčešće se primenjuje u kombinaciji sa obeleženim pešačkim prelazom, pa su tako na ulicama nekih gradova u svetu počele da se pojavljuju 3D zebre.

Ovi prelazi kod vozača koji se približava stvaraju iluziju da na pešačkom postoji prava fizička prepreka, što će ih naterati, barem dok ne shvate da se radi o iluziji, da znatno uspore svoj automobil.

Najnoviji primer 3D prelaza može se videti na Islandu, a projekat je podržalo tamošnje Ministarstvo saobraćaja: Na Islandu kažu da su ideju dobili nakon što su videli sličnu verziju 3D zebre koju su postavile vlasti u Indiji, a snimili su i promotivni video za prvi takav prelaz u ovoj zemlji na severu Evorpe: Ideja stvaranja optičke iluzije na kolovozu nije nova, a prvi takvi "ležeći policajci" iscrtani su 2008. u Filadelfiji, u SAD, da bi se kasnije pojavili i u drugim zemljama, poput Nemačke, Belgije, Austrije, Velike Britanije, Španije i Indije.

U indiji, gde su projekat započeli 2016, kažu da je on dao zadovoljavajuće rezultate i nameravaju da postave više ovakvih 3D zebri.

Mada je ovo rešenje jeftinije i praktičnije u odnosu konvencionalne "ležeće policajce", a uz to i ne oštećuje ogibljenje na automobilu, osnovni problem je što će vozači koji jednom prođu tom deonicom shvatiti da je u pitanju optička iluzija i sledeći put verovatno neće usporiti ispred prelaza.

Šta vi mislite, da li 3D zebre mogu da zamene klasične usporivače saobraćaja i da li ste za to da se iscrtaju i na našim ulicama?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: