Stopirali porudžbine, ne mogu toliko da ih naprave

Opel je zatražio od svojih prodavaca na evropskim tržištima da više ne primaju porudžbine za električni model Ampera-e, jer iz američke fabrike, u kojoj se ovaj model proizvodi zajedno sa sestrinskim Chervoletom Bolt, ne stiže dovoljan broj vozila u Evropu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2017.

09:44

Stopirali porudžbine, ne mogu toliko da ih naprave
Screenshot YouTube

Zahvaljujući velikoj autonomiji u vožnji sa punim baterijama, koja u zavisnosti od vrste testiranja varira od 380 km (po američkom EPA standardu), do 520 km (prema merenjima zasnovanim na NEDC testnom ciklusu), Ampera-e je jedan od najpovoljnijih modela na evropskom tržištu kada se u obzir uzmu radijus kretanja, cena i prostor u kabini.

Zato i ne čudi što je u zemljama u kojima su automobili na struju prisutni na putevima u većem broju, poput Norveške, Opelov električni model veoma tražen. Broj porudžbina u ovoj skandinavskoj zemlji meri se hiljadama, ali je pet meseci posle lansiranja Ampere-e u Norveškoj zvanično prodato manje od hiljadu automobila

Razlog – u američkoj fabrici, u kojoj se Ampera-e izrađuje zajedno sa električnim Chevroletom Bolt za tržište SAD, ne proizvodi se dovoljan broj vozila sa Opelovom značkom namenjenih Evropi.

Barem je takav slučaj bio za model za 2017. godinu, a malo je verovatno da će se odnos proizvedenih Boltova i Ampera-e značajno promeniti i u 2018. u koristi ovog drugog.
Screenshot YouTube
Zbog toga se Opel odlučio za nepopularnu meru - zatražio je od prodavaca u Evropi da prestanu da primaju porudžbine, jer ne mogu da garantuju potencijalnim kupcima kada će dobiti vozilo koje su naručili.

U kompaniji smatraju da je to korektnije, jer onima koji bi danas rezervisali svoju Amperu-e, ne mogu da saopšte datum isporuke, čak ni za 2019. godinu. Ipak, Opel naglašava da to ne znači i trajnu obustavu prodaje Ampere-e.

U Nemačkoj je slična situacija kao i u Norveškoj. I u toj zemlji je isporučeno znatno manje automobila od broja rezervisanih, veruje se da ih je za sada manje od 100 stiglo do svojih vlasnika.

Do povećanja proizvodnje Ampere-e za evropsko tržište moglo bi da dođe ukoliko bivši Opelov vlasnik, General Motors (u čijim pogonima se izrađuje ovaj električni model), i sadašnji, PSA, postignu dogovor.

U međuvremenu, pojedini prodavci u Norveškoj razmatraju mogućnost da nedostatak Ampere-e u svojim salonima nadomeste uvozom sestrinskog Chevroleta Bolt direktno iz SAD, ali bi se u tom slučaju pojavio problem oko razlike u standardima električnih punjača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: