Japanski minivan budućnosti: Fotelje i pogon na vodonik

Na predstojeći tokijski salon automobila Toyota stiže sa nekoliko konceptnih vozila među kojima je i ovaj minivan koji u sebi spaja vrhunski komfor u vožnji i pogonski sistem sa gorivom za koje u japanskom proizvođaču veruju da predstavlja budućnost drumskog saobraćaja.

Podeli

Kako bi jednostavno objasnila o kakvom se vozilu radi, Toyota ga je i bukvalno nazvala “Fine-Comfort Ride Concept”.

Ovaj automobil karakterišu fluidni, futuristički dizajn spoljašnjosti, i superkomforna putnička kabina u kojoj se umesto klasičnih sedišta nalaze udobne 4 fotelje koje se mogu pomerati napred-nazad, ali i rotirati oko vertikalne ose, pa tako putnici mogu da sede i okrenuti jedni prema drugima.

Ako se pitate ko će upravljati vozilom ako se vozač zarotira u svojoj fotelji i okrene leđa putu, odgovor je da je ovaj koncept zamišljen kao samovozeći automobil – po potrebi, kompjuter u potpunosti preuzima komande, a putnici, uključujući i vozača, mogu sa se opuste uz prijatno ćaskanje, licem u lice.

Pored toga, fotelje imaju dodatke za odmaranje nogu, koji se izvlače ispod sedišta, pa putnici mogu i da zadremaju u polu-ležećem položaju. Osim pomenute 4 fotelje, koncept ima i treći red sedišta, odnosno “sofu” na kojoj mogu da putuju još 3 osobe, ali u nešto manje udobnom okruženju.

Toyota je jedan od prvih proizvođača koji je ponudio kupcima produkcijski automobil sa pogonom na vodonik. Reč je o modelu Mirai, koji kao gorivo koristi vodonik.

U sistemu gorivnih ćelija, u samom vozilu, vodonik proizvodi električnu energiju koja u stvari pogoni automobil, a nusprodukt ovog procesa je čista vodena para, pa se vozila na vodonik čine kao primamljiva ekološki prihvatljiva alternativa aktuelnim modelima sa motorima na benzin i dizel gorivo.

Toyota smatra da vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama predstavljaju budućnost drumskog saobraćaja, pa je i ovaj koncept opremila tim pogonom.

Kako kažu u japanskom proizvođaču, sa punim rezervoarom minivan može da pređe do 620 km bez zaustavljanja, a dopuna gorivom traje svega 3 minuta.

.

.

Aktuelno

Legenda nastavlja da živi: Mercedes G klase za 2018.

Nakon niza "tizera" i fotografija koje su "procurile" na Internet, nemački proizvođač je i zvanično predstavio novu G klasu. Iako se na prvi pogled vozilo spolja ne razlikuje od aktuelnog modela, novi Mercedesov terenac je znatno modernizovan i ima više prostora u putničkoj kabini.

Aktuelno ponedeljak 15.01. 09:11 Komentara: 24
strana 1 od 278 idi na stranu