Komšijski SUV za plići džep: Stigao je novi Duster

Duster druge generacije imao je svetsku premijeru na aktuelnom frankfurtskom auto-salonu. Rumunski proizvođač nije menjao dobitnu formulu koja je ovom modelu donela status najprodavanije Dacije, a SUV je dizajnerski dorađen i tehnološki unapređen.

Podeli
Foto: Newspress
Foto: Newspress

Prva generacija modela Duster na tržištu je od 2010. i značajno je doprinela rastu prodaje automobila marke Dacia u poslednjih nekoliko godina. U penziju odlazi kao bestseler rumunskog proizvođača, sa preko milion izrađenih primeraka.

Zato se naslednik ovog uspešnog malog terenca očekivao sa nestrpljenjem. Na prvim fotografijama iz avgusta videli smo dizajn spoljašnjosti, a na sajmu automobila u Frankfurtu otkriven je i enterijer vozila. Pored toga, Dacia je objavila i tehničke detalje novog Dustera.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Prednji deo novog Dustera izgleda šire i agresivnije zahvaljujući novim LED farovima i većoj maski hladnjaka, a posebno se ističe novi zaštitni elmenat na donjem delu branika.

Gledajući otpozadi, sada su tu znatno bolje uklopljene, nove svetlosne grupe. Krovne šine su u potpunosti od aluminijuma, a nov je i dizajn 17 inčnih alu felni.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Unutrašnjost automobila pretrpela je veće promene – od volana, preko instrument table i centralne konzole (sada više orijentisane ka vozaču), ventilacionih otvora, MediaNav multimedijalnog sistema i ekrana koji izdignutiji i pregledniji nego ranije, do komandi klima uređaja - sve je znatno unapređeno u odnosu na prethodnu verziju.

Foto: Dacia
Foto: Dacia

Proizvođač je saopštio da su sedišta komfornija i da pružaju bolju podršku telu nego pre, a povećan je i korisni prostor za odlaganje sitnica u kabini i to na 28,6 litara.

Ipak, ono što je još važnije su tehnološka unapređenja. Tako je novi Duster dobio kameru koja pokriva više uglova oko automobila, sistem za upozorenje na druga vozila u mrtvom uglu, vazdušne zavese sa strane, karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora i automatske farove.

Ključ-kartica, jedna od novina na Dusteru II
Ključ-kartica, jedna od novina na Dusteru II

Za vožnju van asfalta, na strmim trenima, tu su sistem pomoći prilikom spuštanja niz padinu i asistencija prilikom polaska uzbrdo.

Duster je opremljen i sistemom za nadziranje rada 4x4 pogona, kompasom i sistemom koji pokazuje ugao pod nagiba vozila u realnom vremenu.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Motorizacija obuhvata dva benzinca, SCe 115 i TCe 125. Oba su dostupna u varijantama sa pogonom 2WD i 4WD i uparena sa manuelnim menjačima.

Kupcima će na raspolaganju biti i dva dizelaša. Verzija dCi 90 biće u ponudi samo sa prednjim pogonom (2WD), dok će dCi 110 moći da se nabavi u varijantama sa pogonom 2WD i 4WD. Takođe, snažniji dizel motor, osim sa manuelnim, može da bude povezan i sa EDC automatskim menjačem.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Dacia je najavila da će benzinac SCe 115 biti dostupan i u verziji sa pogonom na tečni naftni gas.

Novi Duster u evropske prodajne salone stiže tek 2018, do kada će biti poznata i njegova cena, a proizvođač je najavio da će ovaj SUV i dalje biti veoma pristupačan.

Pogledajte video o dizajniranju unutrašnjosti Dustera:

Aktuelno

BMW X4 za 2019. (FOTO)

BMW je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije kupe krosovera X4, uoči svetske premijere zakazane za početak marta i ženevski salon automobila.

Aktuelno sreda 14.02. 10:26 Komentara: 22
strana 1 od 281 idi na stranu