Mobilni preči od bezbednosti: Moramo li da se javimo?

Vozačima je teško da ignorišu telefonske pozive dok su za volanom, ali su spremni da ignorišu opasnost koju sa sobom nosi čak i letimičan pogled na ekran mobilnog kako bi utvrdili ko ih zove, pokazuje najnovije istraživanje.

Podeli
Flickr/Jim Legans, Jr (ilustracija)
Flickr/Jim Legans, Jr (ilustracija)

Foto: Flickr/Jim Legans, Jr

Verovatno ste primetili da mnogi vozači u Srbiji, i pored raznih apela, kampanja, pa i pretnje kaznom, i dalje razgovaraju telefonom bez hends-fri uređaja. Neki od njih možda nisu svesni rizika, drugi jesu, ali ga očigledno ignorišu.

A opasnost je prisutna čak i ako se ne javite na telefon, već samo pokušate da ga locirate pogledom, kako biste utvrdili ko vas zove. Taj trenutak nepažnje dovoljan je da skrenete pažnju sa puta i izazovete saobraćajnu nezgodu.

Iako je ovaj problem kod nas veoma izražen, ni neke razvijenije zemlje nisu imune na njega. Istraživanje koje je sproveo Tehnološki univerzitet Kvinslend (QUT) u Australiji otkriva da skoro polovina vozača veruje da ako samo "bace pogled" na ekran ne rizikuju kao kada razgovaraju ili pišu poruke na telefonu.

Studija koji je objavio QUT pokazuje da su upravo lociranje telefona koji zvoni, provera ko zove i odbijanje (ili prihvatanje) poziva najčešće radnje koje vozači preduzimaju kada je reč o upotrebi smartfona u vožnji.

Međutim, vozači su u velikom broju nesvesni koliko su navedene radnje rizične po bezbednost saobraćaja, već misle da su u opasnosti samo ako razgovaraju ili pišu poruke.

U studiji se navodi da je 45% vozača priznalo da ne mogu da ignorišu telefonski poziv dok su za volanom i da se javljaju na mobilni u vožnji. Njih 28% prilikom javljanja ne koriste hends-fri uređaj, već drže telefon jednom rukom dok voze, pišu poruke ili čak surfuju Internetom.

Istraživači QUT-a kažu da je zabrinjavajuće već i to što je vozačima potrebno više od 2 sekunde samo da bi pronašli i dohvatili mobilni i odgovorili na poziv, a da je još gore što oni nisu ni svesni opasnosti u koju na taj način dovode sebe i druge.

Navodi se i da je sam momenat kada zazvoni telefon verovatno najrizičniji jer može da iznenadi vozača dok je u nekom zahtevnom manevru, poput prestrojavanja ili preticanja.

"Taj trenutak je čak opasniji od samog razgovora (kada vozač obično uspori automobil i bude oprezniji), jer je osoba za volanom zatečena i nespremna", otkriva se u studiji.

U istraživanju se navodi da su vozači početnici naročito u opasnosti, jer češće koriste mobilni dok voze.

Na kraju, studija je pokazala da 12% ispitanih vozača i dalje smatra da upotreba mobilnog u vožnji ne predstavlja rizik po bezbednost.

Sa druge strane, vozači su svesni da kada drže telefon dok voze rade nešto nedozvoljeno – 70% njih priznalo je da dok razgovaraju mobilnim paze da ih ne vidi policija. Kako bi prikrili svoju aktivnost za volanom, telefon drže nisko i pokrivaju ga kako policija ne bi videla da ga koriste.

Da li i vi koristiti mobilni u vožnji i da li to radite na bezbedan način (sa hends-fri uređajem)? Da li uvek pogledate ka smartfonu kada zazvoni ili vam stigne poruka, a vi u tom trenutku vozite?

Aktuelno

BMW X4 za 2019. (FOTO)

BMW je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije kupe krosovera X4, uoči svetske premijere zakazane za početak marta i ženevski salon automobila.

Aktuelno sreda 14.02. 10:26 Komentara: 22
strana 1 od 281 idi na stranu