Druga električna revolucija: Nissan Leaf za 2018.

Druga generacija najprodavanijeg električnog modela na svetu donosi moderan dizajn, revolucionarne funkcije i autonomiju u vožnji od skoro 400 km.

Podeli

Tokom sedam godina, koliko je Leaf 1 u prodaji, Nissan je kupcima širom sveta isporučio oko 280.000 primeraka ovog modela, od čega je samo u SAD plasirano oko 113.000 vozila.

Tržište električnih automobila drastično se promenilo od te 2010. kada je lansiran Leaf prve generacije. U međuvremenu, Tesla je napravio pravu malu revoluciju sa svojim luksuznim Modelom S, a nedavno je ponudio i znatno pristupačniji i konkurentniji Model 3.

Među rivalima Leafa su, između ostalog, i BMW i3, koji je upravo restilizovan, i Opel Ampera-e/ Chevrolet Bolt, koja može da se pohvali velikom autonomijom u vožnji.

U Nissanu su bili svesni da Leaf 2 mora da ponudi potencijalnim kupcima znatno više od svog prethodnika, kako bi zadržao status najtraženijeg globalnog elektroautomobila.

Dizajn spoljašnjosti potpuno je promenjen pa Leaf sada više podseća na konvencionalne Nissanove modele, sa prepoznatljivom prednjom maskom u obliku slova “V”.

Kako bi privukao nove klijente, japanski proizvođač sledio je savremene dizajnerske trendove, poput “lebdećeg” krova i “skrivenog” C stuba, ili dvobojne karoserije, a rezultat je automobil koji bi trebalo da bude privlačniji prosečnom konzumentu od Leafa 1.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.480/1.790/1.535-1.545 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.480/1.790/1.535-1.545 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm

Dimenzije druge generacije takođe su promenjene u odnosu na prethodnika. Leaf 2 je duži za 35 mm, viši za 10 mm i širi za 20 mm, dok je težište vozila spušteno za 5 mm.

Međuosovinsko rastojanje ostalo je nepromenjeno i iznosi 2.700 mm, a masa praznog vozila je 1.535 kg.

Leaf 2 je pogonjen elektromotorom snage 150 ks (110 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 320 Nm. Električni agregat napaja se strujom iz litijim-jonskih baterija kapaciteta 40 kWh.

Maksimalna brzina je ograničena na 144 km/h, radi racionalnije potrošnje električne energije.

Kada je reč o autonomiji u vožnji, a to je jedan od najbitnijih parametara za svakog potencijalnog kupca električnog automobila, ona se razlikuje u zavisnosti od organizacije koja sprovodi testiranje i načina merenja.

Nissan je saopštio da, prema američkom EPA testu, Leaf 2 može da pređe oko 240 km, pre nego što se baterije isprazne, dok evropski NEDC test procenjuje autonomiju u vožnji na čak 378 km.

Da bi se baterije u potpunosti dopunile potrebno je 16 sati, ako se koristi priključak od 3 kW, odnosno 8 sati na onom od 6 kW. Uz pomoć brzog punjača, baterije se mogu dopuniti do 80% kapaciteta za svega 40 minuta.

Osim novog dizajna, Nissan Leaf 2 ima i brojne napredne sisteme asistencije, kako bi parirao konkurenciji. Verovatno najznačajniji je ProPILOT sistem poluautonomne vožnje, koji omogućava da se vozilo samostalno kreće u okvirima saobraćajne trake, pri brzinama od 30 km/h do 100 km/h.

Sistem automatski okreće volan, prateći smer pružanja linija na kolovozu, koči i ubrzava prema potrebi, održavajući bezbedno rastojanje od automobila koji se nalazi ispred. U slučaju opasnosti, vozilo će se potpuno zaustaviti, a ProPILOT se ponovo aktivira pritiskom na papučicu gasa.

U okviru ovog sistema dostupna je i funkcija automatskog parkiranja, koja koristi pomoć 12 ultrazvučnih senzora raspoređenih svuda po automobilu.

e-Pedal sistem može se aktivirati po želji
e-Pedal sistem može se aktivirati po želji

Jedna od najvažnijih novina na modelu Leaf 2 je e-Pedal. U pitanju je tehnologija koja potpunu kontrolu nad kretanjem vozila prebacuje na samo jednu papučicu, koja tako istovremeno služi i kao gas i kao kočnica.

Naime, kada se pritisne gas vozilo ubrzava, a otpuštanjem papučice se ne samo oduzima gas već se angažuju i kočnice. Kada se papučica pusti, vozilo staje. Nissan je saopštio da je u pitanju prvi sistem za upravljanje vozilom jednom nogom i da ova tehnologija "pokriva 90 odsto potreba za vožnju".

To svakako znači da je za preostalih deset odsto tu i dalje stara dobra kočnica, a na e-Pedal sistem se prelazi po želji vozača, pritiskom na dugme.

Enterijer verzije za britansko tržište sa volanom na desnoj strani
Enterijer verzije za britansko tržište sa volanom na desnoj strani

Nissan Leaf 2 biće predstavljen publici na predstojećem salonu automobila u Frankfurtu, a u evropske prodajne salone stiže početkom 2018, kada će se pojaviti i na tržištu SAD, gde će koštati 29.990 dolara, bez uračunatih subvencija.

.

.

ProPILOT sistem poluautonomne vožnje
ProPILOT sistem poluautonomne vožnje

.

Automatsko parkiranje kao deo ProPILOT sistema
Automatsko parkiranje kao deo ProPILOT sistema

.

.

.

.

Aktuelno

BMW X4 za 2019. (FOTO)

BMW je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije kupe krosovera X4, uoči svetske premijere zakazane za početak marta i ženevski salon automobila.

Aktuelno sreda 14.02. 10:26 Komentara: 22
strana 1 od 281 idi na stranu