Koje su prednosti goriva sa aditivima

Aditivirana goriva u upotrebi su već dugo, a istraživanjima je potvrđeno da na različite načine mogu uticati na smanjenje potrošnje, povećanje snage i produženje radnog veka motora.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

11:53

Koje su prednosti goriva sa aditivima
Foto: B92 (ilustracija)

Ponuda motornih goriva u Srbiji iz godine u godinu sve je raznovrsnija, što vozače ponekad stavlja pred „slatke muke“ u vezi sa izborom goriva za svog četvorotočkaša, pišu Večernje novosti.

Gotovo svi prodavci motornih goriva danas na svojim pumpama u asortimanu imaju i sopstvene, ekskluzivne brendove goriva za čiju upotrebu tvrde da radu automobila donose posebne prednosti u odnosu na standardna goriva bez aditiva. Reč je o takozvanim aditiviranim gorivima koja su, kako sam njihov naziv upućuje, obogaćena dodatnim aktivnim supstancama – aditivima, koji bi trebalo da doprinose radu motora.

Bez obzira na to o kojem je prodavcu reč, prednosti koje se najčešće ističu pri upotrebi ovih goriva su povećane performanse motora i njegovo čišćenje. Ono u čemu su stručnjaci svakako saglasni kada je reč o aditiviranim gorivima na našem tržištu, jeste da se kontinuiranom upotrebom tih goriva produžava radni vek motora i to na dva načina.

Prvo, supstance u aditiviranim gorivima najčešće smanjuju trenje koje se stvara u pumpi za gorivo. Na ovaj način se produžava životni vek pumpe, ali i čitavog motora – budući da motor pokreće pumpu, a manje trenje i otpor u pumpi za gorivo vodi ka uštedi snage i rasterećenju rada motora.

Drugi način na koji aditivirana goriva produžavaju radni vek motora sastoji se u tome što aktivne supstance čiste instalaciju za gorivo i sam motor od naslaga nečistoća nastalih sagorevanjem goriva. Naslage su neminovna pojava, ali ukoliko se nagomilaju, one drastično opterećuju rad motora i smanjuju njegovu efikasnost, što može dovesti do čestih kvarova.

To potvrđuju i laboratorijska istraživanja koja su pokazala da se sa potrošenih 5 do 6 rezervoara pojedinih goriva sa aditivima koja se prodaju na srpskom tržištu, motor može očistiti i više od 80%. Koristi od aditiva mogu imati i novi, relativno čisti motori, jer aditivi u gorivu sprečavaju formiranje naslaga.
Foto: B92 (ilustracija)
Pored svega toga, rezultati ispitivanja nekih kompanija govore u prilog efektima koje aditivirana goriva mogu ostvariti na same performanse motora. Tako je kompanija NIS objavila rezultate ispitivanja koja su rađena u nezavisnom centru za ispitivanje vozila u Milbruku, Velikoj Britaniji, prenose Večernje novosti.

Rezultati nastali poređenjem performansi motora prilikom upotrebe standardnog Evro BMB 95 benzina i prilikom upotrebe aditiviranog benzina u ponudi kompanije NIS pokazali su da je (posle predjenih 500 do 1000 km) upotrebom aditiviranog benzina došlo do povećanja snage motora od 7%, poboljšanja dinamike ubrzanja za 10% praćenog uvećanjem obrtnog momenta za 5%.

Iako se može raspravljati o meri u kojoj aditivirana goriva mogu uticati na performanse, zavisno od modela i starosti motora, kao nesporna ostaje činjenica da aditivirana goriva u izvesnoj meri produžavaju radni vek motora i umanjuju sklonost ka kvarovima.

Međutim, takođe je izvesno da samo povremena upotreba aditiviranih goriva ne donosi željene efekte, već da je za njihovo ostvarenje potrebno koristiti aditivirana goriva u dužem periodu.

Ako se to uzme u obzir, onda se redovna upotreba aditiviranih goriva, po ceni većoj za nekoliko dinara od običnog goriva, može posmatrati i kao dugoročna investicija u automobile onih koji se odluče za upotrebu te vrste goriva.

Izvor: B92, Večernje novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: