VW otkriva detalje o Golfu 8 koji stiže 2019.

Sledeća generacija najprodavanijeg modela u Evropi imaće premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu 2019, a kako saznaje Auto Express, Golf "osmica" će sadržati brojne tehnološke inovacije, uključujući i "blagi" hibridni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

10:09

VW otkriva detalje o Golfu 8 koji stiže 2019.
VW Golf GTI iz 2016. (ilustracija)

Lansiranje novog Golfa vremenski će se podudariti sa pojavom nove generacije Volkswagenovih električnih automobila, koje će predvoditi I.D. hečbek.

Koncept ovog automobila na struju, po dimenzijama sličnog Golfu, predstavljen je u jesen 2016. na auto-salonu u Parizu.

Iako je nemački proizvođač najavio "električni ofanizivu" (najmanje 5 modela na struju do 2025.), prvi čovek kompanije, Herbert Diess, kaže za Auto Express da će Golf ipak ostati u fokusu Volkswagena.

"Golf će imati prioritet, jer će sledeća generacija tog modela i dalje biti naš ključni proizvod", objašnjava Diess.

"Razvoj Golfa 8 uveliko je u toku, a kada se pojavi biće to svestran automobil kome će dobor pristajati Volkswagenov moto ‘Das Auto’ ", uveren je šef nemačkog proizvođača.

On je otkrio da će Volkswagen prilikom konstruisanja "osmice" koristiti unapređenu varijantu modularne MQB mehaničke platforme, koja će zahvaljujući upotrebi lakših materijala imati za 70 kg manju masu od postojeće.

VW će ostati dosledan svom "evolutivnom dizajnu" spoljašnjosti, pa ne treba očekivati velike promene u eksterijeru vozila. Ipak, novi Golf imaće vitkiju liniju i nešto niži prednji deo, sa novim LED farovima.

Pozadi je predviđena još jedna stilska novina – naziv modela biće uočljiviji i naglašeniji, a nalaziće se na sredini vrata prtljažnika, slično kao kod modela Arteon.
VW Golf R Touch Concept iz 2015. (ilustracija)
Znatno veće promene očekuju se u kabini automobila. U skladu sa vladajućim trendovima u auto-industirji, većina fizičkih komandi – digmića i prekidača, biće zamenjena komandama na "toucscreen" ekranu multimedijalnog sistema.

Kada je reč o motorizaciji, pored (i dalje) neizbežnih benzinaca i dizelaša, Golf 8 imaće i novu verziju sa takozvanim "blagim" hibridnim pogonom koji će koristiti 48-voltni električni sistem.

"Blagi hibridni pogon odigraće važnu ulogu u novom Golfu, s obzirom da će debitovati upravo na tom modelu", kaže Herbert Diess i dodaje da će ova vrsta pogona nakon Golfa najverovatnije biti primenjena i u manjim VW modelima.

Posle dizel skandala koji je naneo štetu Volkswagenu i rasta troškova izrade dizel motora kako bi se zadovoljili ekološki standardi, "blagi " hibridni pogon predstavljaće odgovarajuću alternativu dizelašima – biće "zeleniji", a istovremeno podjednako ekonomičan.

Volkswagen će zadržati postojeći četvorocilindarski 1.5 litarski turbo benzinac, a umesto aktuelnog 1.6 litarskig dizelaša, predviđen je novi dizel motor, zapremine 1.5 litara. Nakon regularne verzije Golfa 8, uslediće i sportski Golf GTI i Golf R modeli, snage između 250 i 350 ks.

Plug-in hibrid GTE biće takođe u ponudi, ali ne i električni e-Golf, kojeg će zameniti model na struju iz pomenute I.D. Generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: