Kako bi prošla Corolla iz 98. u sudaru sa novim Aurisom

Koliko je tokom dve decenije unapređena bezbednost automobila, najbolje pokazuje test frontalnog sudara dva vozila istog proizvođača, iz istog segmenta – jednog iz 1998. i drugog iz 2015.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Bezbednosni standardi novih modela automobila podižu se iz godine u godinu, a veliku zaslugu za to imaju nezavisne institucije koje ispituju bezbednost vozila na "kreš" testovima.

Proizvođači na osnovu ocena koje je zaradio njhov model na testu, ali i na osnovu preporuka koje dobijaju od organizacija kao što je EuroNCAP, poboljšavaju bezbednosne karakteristike, bilo na postojećem modelu prilikom redizajna, bilo na sledećoj generaciji istog automobila.

Rezultat je sve bolja i bolja zaštita putnika u vozilima prilikom sudara.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Kako bi pokazala u kojoj meri je unapređena bezbednost putničkih automobila u poslednjih 20-ak godina, australijska ogranizacija za ispitivanje bezbednosti novih modela, ANCAP, suprotstavila je na "kreš" testu dve Toyote iz istog automobilskog segmenta, koje razdvaja 17 godina.

Sa jedne strane našla se Toyota hečbek iz 1998, a sa druge Toyota hečbek iz 2015. (koja se u Evropi prodaje pod oznakom Auris), a rezultat "kreš" testa je bio zapanjujući.

Pogledajte video:

Iako se model iz 1998. u svoje vreme smatrao prilično bezbednim - na testu američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) dobio je 4 zvezdice za bezbednost prilikom frontalnog sudara – u poređenju sa savremenim modelom iz iste klase pretrpeo je znatno veća oštećenja.

Putnička kabina je značajno deformisana, a prednji točak je toliko pomeren pri sudaru da je dospeo u unutrašnjost vozila. Posebna priča je odsustvo vazdušnih jastuka, koji tada nisu bili standard na modelima iz niže srednje klase, zbog čega su putnici bili još više ugroženi prilikom sudara.

Sa druge strane, struktura putničke kabine Corolle (Aurisa) iz 2015. gotovo je u potpunosti očuvana, zahvaljujući prednjoj zoni gužvanja koja je amortizovala silu udara, a čvršća konstrukcija i vazdušni jastuci pobrinuli su se za dodatnu zaštitu vozača.

Aktuelno

BMW X4 za 2019. (FOTO)

BMW je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije kupe krosovera X4, uoči svetske premijere zakazane za početak marta i ženevski salon automobila.

Aktuelno sreda 14.02. 10:26 Komentara: 22
strana 1 od 281 idi na stranu