Pao rekord: Civic Type R ponovo gospodari Niburgringom

Dok svet čeka novi Renult Megane RS, u Hondi ne sede skrštenih ruku. Najnoviji Civic Type R okušao se na Nirburgringu i ponovo postao najbrži serijski automobil sa prednjim pogonom na ovoj nemačkoj stazi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

09:41

Pao rekord: Civic Type R ponovo gospodari Niburgringom

Kako su u ponedeljak saopštili iz japanskog proizvođača, Civic Type R, koji je imao premijeru na sajmu u Ženevi početkom marta, postavio je 3. aprila novi rekord staze kada je reč o serijski proizvedenim modelima sa pogonom na prednje točkove.

Hondin najnoviji "hot-hatch" obišao je čuveni krug "Nordšjafe", dugačak 20,8 km, za 7 minuta i 43,8 sekundi. To je za više od 3 sekunde bolji rezultat od onog koji je krajem oktobra 2016. postavio dosadašnji rekorder, Volkswagen Golf GTI Clubsport S (7:47.19).

Pogledajte rekordni krug: Najbolje vreme zabeleženo je tokom završne faze testiranja modela Civic Type R na ovoj stazi, a rekord je postignut u suvim vremenskim uslovima i, kako kažu u Hondi, pri optimalnoj temperaturi vazduha kada je reč o radu motora i pneumaticima.

Japanski proizvođač pohvalio se da je ovaj rezultat bolji za skoro 7 sekundi u poređenju sa prethodnom generacijom modela Civic Type R, koja je u jednom periodu tokom 2015. takođe držala rekord Nirburgringa u klasi produkcijskih automobila sa prednjim pogonom.
Novi Civic Type R za pogon koristi 2.0 VTEC turbo benzinski motor koji isporučuje 320 ks i razvija 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Za prenos snage koristi se šestobrzinski manuelni menjač.

Automobil kojim je oboren rekord imao je sve tehničke karakteristike serijskog vozila. U Hondi kažu da je iz bezbednosnih razloga dodat rol-bar kavez, ali da on nije uticao na dodatno učvršćivanje konstrukcije. Višak mase zbog rol-bar kaveza kompenzovan je uklanjanjem multimedijalnog sistema i zadnjih sedišta.
Na vozilu su bile montirane gume sa karakteristikama koje odgovaraju trkačkoj stazi, ali čija je upotreba dozvoljena na javnim putevima, objašnjavaju u japanskom proizvođaču.

Proizvodnja novog Civica Type R za evropske kupce počinje tokom leta 2017. u Hondinoj fabrici u Velikoj Britaniji.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: