Ovako je sve počelo - 104 godine Fordove montažne trake

Prva montažna traka za masovnu proizvodnju automobila puštena je u rad 13. aprila 1913. godine u Fordovoj fabrici Highland Park u Mičigenu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2017.

13:48

Ovako je sve počelo - 104 godine Fordove montažne trake
Prva montažna traka u fabrici Highland Park u Mièigenu

Prelomni trenutak u istoriji auto-industrije dogodio se pre nešto više od jednog veka.

Uvođenje takozvane pokretne trake kojom se vozila transportuju kroz proizvodnu halu, dok radnici na više pozicija ugrađuju deo po deo, da bi na na kraju procesa izašao potpuno dovršen automobil, dovelo je do revolucije u izradi četvorotočkaša.
Automobili su se proizvodili u brojnim fabrikama širom sveta i pre tog 13. aprila 1913, ali je taj proces bio veoma spor. Da bi se vreme potrebno za izradu jednog vozila skratilo, a godišnja proizvodnja povećala i time brže zadovoljila sve veća tražnja, vlasnik kompanije, Henri Ford, došao je na ideju da uvede do tada nepoznat metod u automobilskoj industriji - montažnu traku.

Prva pokretna traka primenjena je u fabrici Highland Park, u Mičigenu. Pre ove industrijske inovacije radnicima je bilo potrebno preko 12 sati da bi kompletirali čuveni Fordov Model T.

Kada je montažna traka puštena u rad, vreme za izradu jednog automobila skraćeno je na svega 93 minuta.
Kasnije je čitav proces toliko usavršen, da je na vrhuncu proizvodnje sa fabričkih traka silazio po jedan Model T svake 24 sekunde. Ukupno je izrađeno 15 miliona primeraka ovog popularnog Fordovog automobila, što je bio neverovatan broj za to vreme.

Pored ubrzanja proizvodnje, pokretna traka doprinela je i pojeftinjenju čitavog procesa, što je uticalo na pad cene automobila, pa je on postao pristupačniji prosečnom čoveku. Cena Fordovog automobila snižena je sa 825 dolara, koliko je iznosila 1909, na svega 260 dolara u 1925. godini.

Ubrzo su i ostale automobilske kompanije uvele nov način proizvodnje, što je dovelo do velike ekspanzije auto-industrije u čitavom svetu.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: